3 ideje za izdelavo prazničnih voščilnic

November 2021 – V pričakovanju božičnih in novoletnih praznikov številne preplavi občutek stresa, saj bližajoči se prazniki pomenijo tudi obdarovanje najbližjih in s tem odpiranje vprašanja »Kaj komu kupiti?«. Velikokrat prav v tem času pozabimo na eno izmed najbolj čudovitih božičnih in novoletnih tradicij: pošiljanje prazničnih voščilnic družinskim članom, prijateljem in znancem. Namesto da se odločimo za nakup prazničnih voščilnic se lahko izdelave lotimo sami ali skupaj z otroci.

Izdelava prazničnih voščilnic ni pretirano težka ali zahtevna, niti ni tako zamudna, kot se morda komu sliši v tem trenutku. Z malo navdiha in umetniške žilice lahko ustvarite naravnost čudovite voščilnice. Pri izdelavi prazničnih voščilnic lahko izbirate med številnimi vrstami papirja, tkaninami, lepili, barvami in še bi lahko naštevali … Možnosti so praktično neskončne.

3D papirnata smrečica

Na prvi pogled se zdi izdelava praznične voščilnice, ki jo krasi 3D smrekica zahteven proces. Naj vas pomirimo. Zadeva je veliko bolj enostavna, kot je videti.

 

Za izdelavo potrebujete:

Za izdelavo 3D papirnate smrečice lahko uporabite čisto navaden bel papir, lahko pa se odločite tudi za barvnega. Izbrani papir izrežite v pet kvadratov različnih velikosti. V velikosti naj bo med njimi 1 centimeter razlike. Nato vsak izrezan kvadrat prepognite na pol, nato pa zgornji dve stranici ponovno prepognite proti sredini tako, da boste dobili trikotnik. To naredite z vsakim kvadratom, dokler ne dobite pet trikotnikov različnih velikosti, ki bodo sestavni deli vaše 3D smrečice. Potem vseh pet trikotnikov po velikosti razporedite na debelejši papir, ki se ga prepognili na pol. Služil bo namreč kot podlaga praznične voščilnice. S pomočjo lepila Neostik UNIVERSAL TRANSPARENT vse trikotnike smrečice prilepite na prepognjeno podlago in počakajte nekaj minut, da se transparentno lepilo posuši in močno pritrdi na papirnato podlago. Naslovno stran voščilnice po želji lahko okrasite s pomočjo barvnih pisal ali lepila z bleščicami. Narišete lahko snežinke, zvezdice, okraske ali pa smrečici nadenete božično zvezdo, ki bo krasila njen vrh. Na notranjo stran voščilnice nato napišite še prijetno praznično voščilo.

Praznični motivi iz gumbov

Praznične voščilnice z motivi ali dekoracijo gumbov so popolnoma enostavni za izdelavo. Kar pa je še boljše:  za njihovo izdelavo ne potrebujete veliko stvari. Poiščite le nekaj gumbkov in navdiha za praznične motive ter začnite z ustvarjanjem.

 

Za izdelavo potrebujete:

  • Debelejši barvni papir
  • Gumbe (poljubnih velikost in barv)
  • Kolaž
  • Barvna pisala
  • Univerzalno lepilo Neostik UNIVERSAL
  • Škarje
  • Svinčnik

Najprej pripravite podlago, ki bo predstavljala praznično voščilnico. Debelejši papir, lahko je šeleshamer, prepognite po sredini. Na stran, ki bo predstavljala naslovnico voščilnice, lahko s pomočjo navadnega svinčnika zarišete želeni motiv, lahko pa sliko sestavite tudi brez vnaprej zarisanega motiva. Nato začnite z lepljenjem gumbov na papirnato podlago. Gumbe na podlago prilepite z univerzalnim lepilom Neostik UNIVERSAL. Ko so gumbi dobro prilepljeni na podlago, lahko okoli njih narišete raznovrstne oblike in motive, ki bodo dopolnili videz voščilnice. Po želji za razne dodatke lahko uporabite tudi barvni papir, oziroma kolaž. Iz barvnega papirja, na primer, izrežite smrečico in kot božične okraske ali lučke nanjo prilepite gumbe različnih velikosti.

Iz gumbov lahko ustvarite tudi motiv snežaka ali pa jelenčku Rudolfu namestite velik rdeč gumb za nos ter svojo umetnijo uporabite za kartice z imeni za darila.

 

Bela Božičkova brada ali kapa

Iščete najbolj preprosto idejo za izdelavo praznične voščilnice? Potem bo naslednji naš predlog kot nalašč za vas. Za izdelavo te praznične voščilnice boste potrebovali le nekaj minut.

 

Za izdelavo potrebujete:

Najprej pripravite podlago za praznično voščilnico. Debelejši papir, lahko je šeleshamer, prepognite po sredini. Na stran, ki bo predstavljala naslovnico voščilnice, iz barvnega papirja oziroma kolaža izrežite in sestavite motiv Božička ali Božičkove rdeče kape. Izrezan barvni papir s pomočjo univerzalnega lepila Neostik UNIVERSAL prilepite na podlago. Nato natrgajte bombažno vato in jo s pomočjo lepila za les Neostik AQUA BOND UNIVERSAL bodisi kot Božičkovo brado ali kapo prilepite na izrezano barvno podlago. Po želji pa se seveda lahko odločite tudi za kakšen drug motiv. Iz vate lahko oblikujete zasnežena drevesa, pokrajino ali snežaka.

Ne glede na to, kateri materiali in praznični motivi bodo krasili vaše doma izdelane praznične voščilnice, je ena stvar zagotovljena. Vaša praznična voščilnica, ki ste jo naredili sami, bo pričarala nasmeh na obrazih tistih, ki jo bodo prejeli v času praznikov.