Ali poznate tla iz plute?

Maj 2021 – Tla iz plute so okolju prijazna in topla pod našimi nogami ter čisto nič podobna oranžnim plutovinastim ploščam iz sedemdesetih let, ki so se lupile na vogalih. Lepilo je včasih odpovedovalo in ploščice so se odlepile, kar je pluti dalo slab sloves. Pluta je zdaj že dolgo časa nekaj popolnoma drugega. Z inovacijami v tehnologiji je pluta postala bolj vsestranska, sodobne različice tal iz plute so izjemno vsestranske in trajnostne, plutovinasta tla dajejo lep videz tal po vsej hiši in so na voljo v številnih barvah in izvedbah.

 

Plutovina je lubje plutovca, posebne vrste hrasta, običajno iz gozdov plutovca na Portugalskem, pa tudi v Španiji, južni Franciji, Siciliji in severni Afriki. Je topel material, ki je prijeten na otip in ki ga vsi resnično poznamo. Tla iz plute dajejo prostoru naraven pridih, ki ni hladen na dotik.

 

Ima tudi prirojeno mehkobo. Z njim je zelo enostavno delati in ga namestiti. Uporablja se lahko zunaj in znotraj, kot primarna stenska obloga / površina, kot talna obloga, ali pa kot tabla (pinboard) in celo dušilec zvoka.

 

Tla iz plute je okolju in uporabniku prijazna izbira

Tla iz plute so ena izmed najbolj ‘zelenih’ tal, ki so na voljo.  So biološko razgradljiva in jih lahko recikliramo, hkrati pa so tudi zelo trpežna. Enostavno jih lahko čistimo, zaradi naravne celične strukture v obliki satja so izjemna za zvočno izolacijo. Pluta je mehka in topla in je zato zelo dobra izbira, če nimate talnega gretja.

 

Na trgu najdemo veliko talnih oblog iz plute v različnih barvah in obdelavah. Zato seveda ni nujno, da izberemo oranžno-bež barvo neobdelane plute, dandanes obstaja veliko možnosti za temnejše ali svetlejše odtenke.

Neostik PLUTOSTIK je eno-komponentno disperzno lepilo za pluto na podlagi specialne disperzije in dodatkov. Uporablja se za lepljenje oblog iz plastificirane in naravne plute na vodoravne vpojne podlage in obdelane stenske površine v suhih prostorih.

 

Kako položimo tla iz plute

Vse površine morajo biti suhe, ravne in čiste. Vsebnost vlage v betonskih podlagah ne sme presegati 3% v lesenih pa 8-12%. Na delovno temperaturo temperirano lepilo (+15 do +25 °C) pred uporabo dobro premešamo. Lepilo na podlago nanašamo z nazobčano lopatico v enakomernem tankem sloju in počakamo 5–10 minut. Pluta naj bo vsaj 24 ur pred polaganjem v prostoru kjer se bo polagala in kjer temperatura ni nižja kot +15 °C. Plošče plute dobro vtisnemo v sloj lepila, jih položimo na stik in nato dobro povaljamo s kovinskim valjem.

 

Pri lepljenju plute na navpične stenske površine nanesemo lepilo od spodaj navzgor. Pri stenskih površinah mora biti izravnalna masa trdno vezana na podlago, ne sme se luščiti, površine morajo biti suhe in ravne na pritisk.

Lepilo je utrjeno po 1 dnevu, končno vezivnost pa spoj doseže po nekaj dneh.