Božični okraski iz stiropora

December 2021 – Izdelava božičnih okraskov iz stiropora je lahko tudi odlična priložnost, da k ustvarjanju povabite tudi vaše najmlajše, ali celo vaše najdražje, in naredite družinski projekt, v katerem bo vsak član »ustvarjalne skupine« prispeval svoj kanček kreativnosti in poskrbel za popolnoma unikaten videz okraskov, ki jih ni moč kupiti nikjer.

 

Pri izdelavi božičnih okraskov lahko izbirate med številnimi tkaninami, (barvnimi) lepili, bleščicami, barvami, gumbi, folijami, bombažno vato, vrvicami, in še bi lahko naštevali. Z malo navdiha in umetniške žilice boste zagotovo ustvarili čudovite božične okraske iz stiropora.

Za izdelavo potrebujete:

  • Stiropor (oblika je odvisna od želja posameznika)
  • Materiali za okrasitev (po želji lahko izbirate med gumbi poljubnih velikost in barv, papirjem, bleščicami, bombažno vato, serveti, barvnimi papirji, trakovi, tkaninami in podobno)
  • Škarje
  • Vrvico
  • Kavelj
  • Čopiče
  • Barve (akrilne barve, tempere ali flumastri) ali barvni sprej
  • Neostik AQUA BOND EXPRESS

 

Neostik AQUA BOND EXPRESS je lepilo, ki je posebno namenjeno izdelkom, ki so izpostavljeni visoki zračni vlagi ali hladni vodi. Lepilo Neostik AQUA BOND EXPRESS v primerjavi z ostalimi tipi belih lepil veže hitreje in je nadvse primerno za lepljenje stiropora, oziroma elementov iz stiropora med sabo.

 

Stiropor je mehak in gladek, kar pomeni, da ga boste lahko enostavno pobarvali in okrasili. Za izdelavo božičnih okraskov iz stiropora lahko uporabite stiropor različnih oblik. V trgovinah, ki ponujajo izdelke za ustvarjanje, boste lahko našli stiropor v oblikah krogle, snežink, zvezd, piramid, lutk, darilc, stožcev, venčka, kocke in živali. Različne oblike iz stiropora vam bodo omogočile izdelavo najrazličnejših oblik okraskov. Če se boste odločili za obliko krogle iz stiropora, vam bodo služile kot odlična osnova za izdelovanje klasičnih božičnih okraskov in različnih zimskih motivov, kot je na primer snežak ali Božiček. Ne glede na izbiro oblike stiropora boste lahko svoji domišljiji pustili prosto pot in ustvarili svojo edinstveno okrasitev. Oblike iz stiropora lahko med seboj prilepite s pomočjo lepila Neostik AQUA BOND EXPRESS. Če boste med seboj združevali več kosov stiropora, jih najprej spojite, nato pa nadaljujte z okrasitvijo površine.

Okraski iz stiropora so po navadi na voljo tudi v različnih barvah. Če ne najdete željene barve, bo izbira klasičnih belih odlična podlaga za nadaljnje ustvarjanje božičnih okraskov. Preden nadaljujete z ustvarjanjem določite, kje bo vrh okraska, da boste lahko na koncu na njegov vrh dodali kavelj za obešanje.

 

Stiropor najprej pobarvajte z barvami. Pri tem lahko uporabite akrilne barve, tempere, debelejše flumastre, ali pa ga pobarvajte z barvnim sprejem za risanje grafitov. Preden nadaljujete z okrasitvijo stiropora najprej počakate, da se nanos barve posuši. Ko se barva posuši, lahko na okraske nanesete željene materiale za dokončno okrasitev, kot so bleščice, trakci, najrazličnejše tkanine (iz njih lahko oblikujete pentlje in podobno), bombažno vato, kosmate žice, kamenčke, servete, cofke, izrezane oblike iz papirja in druge dekorativne elemente po vaši izbiri. Izbrane dodatke, s katerimi boste popestrili pobarvane okraske iz stiropora, prilepite na površino s pomočjo transparentnega lepila Neostik AQUA BOND EXPRESS.

Na koncu na vrhu okraska naredite luknjico, v katero boste vstavili kavelj za obešanje okraska na božično smrečico. Skozi kavelj nato napeljite vrvico ali nitko, da boste lahko obesili.