Enostavno popravilo pohištva

Julij 2021 – Vsak od nas ima doma kos pohištva, ki že potrebuje bolj konkretno vzdrževanje ali celo popravilo. Ne glede na to, ali gre za majavi stol ali mizo, predal, ki se je zataknil, ali kos lesenega furnirja, ki je odstopil, je popravilo običajno lažje, kot si mislite. Nekaj ​​manjših popravil sicer zahteva posebne materiale, običajno pa potrebujete le nekaj osnovnih materialov, kot so lepilo, trak in vijaki, ter osnovni komplet orodja. Vaša zbirka orodja verjetno že vključuje vrtalnik z vrsto svedrov za vrtanje in zabijanje, izvijač, meter, nastavljive klešče in žago.

Popravilo majave jedilniške garniture

Jedilniško garnituro vsi resnično veliko uporabljamo, zato se s časom njeni spoji zrahljajo, miza in stoli pa postanejo majavi.  S spodnjo metodo lahko sami popravimo svojo jedilnico, da bo kot nova.

Potrebujemo:

  • Nastavljive klešče
  • Lepilo za les Neostik
  • Brizgo
  • Elastično vrvico ali mizarsko spono
  • Vrtalnik
  • 1/4-palčni sveder
  • 1 1/2-palčni vijaki

Privijte noge mize. Poiščite vijake, ki držijo skupaj noge in ploščo mize. Lažje jih boste videli, če mizo obrnete; lahko pa se samo uležete pod mizo in si prihranite napor. Vsakega od vijakov z nastavljivimi kleščami dobro privijte in miza se ne bo več majala. Nato zalepite noge stola. Stol obrnite na glavo na delovno površino (ali kar na mizo) in pritisnite na vsako nogo posebej, da najdete ohlapne spoje med nogami in sediščem stola. Ko najdete ohlapen spoj, potisnite nogo v smer stran od sedišča in nato v luknjo vbrizgajte lepilo za les. Ko ste na ta način poskrbeli za vse spoje nog na stolu, zavijte elastično vrvico okoli vseh štirih nog stola, da se lepilo lepo strdi.

 

Ohlapne spoje okrepite s trim vijaki. Če spoji nog na stolu niso fiksni in so kronično majavi, uporabite vijake, s katerimi ojačate spoje med nogami stola in sediščem stola. Z 1/4-palčnim svedrom izvrtajte pilotno luknjo skozi zunanjo stran noge in v opornik, nato pa zavijte 1/12-palčni vijak. Trim vijaki imajo glave majhne kot zaključni žeblji. Ko glavo vijaka potopite pod les, vijak skoraj ni viden.

Zalepitev furnirja, ki se je odlepil

Večina pohištva ni narejena iz masivnega lesa. Pohištvo je večinoma izdelano iz finega furnirja iz trdega lesa, prilepljenega na cenejši osnovni material. S časom lahko površinski furnir odstopi od podlage, zlasti okoli robov. Popravimo ga tako, da furnir ponovno nalepimo na podlago.

Potrebujemo:

Najprej razprite furnir, ki je odstopil. S prstom ga pazljivo ga dvignite, da bo dovolj visoko odmaknjen od podlage, in da boste lahko namazali lepilo na podlago pod njim. Odlepljeni furnir podprite tako, da pod njega potisnete ključ ali nož za maslo ter ga zataknete ob del furnirja, ki je še pritrjen. Na površino, na katero je pritrjen furnir, nanesite Neostik lepilo za les s pomočjo dolgega, ravnega orodja ali pripomočka, kot je lesena sladoledna palčka. Uporabite lahko tudi slikarski čopič ali brizgo. Ne pozabite nanesti lepila tudi na celotno površino odstopljenega furnirja. Nato odstranite oporo in furnir potisnite na podlago. Odvečno lepilo obrišite z vlažno gobico, nato nalepljen furnir osušite s krpo. Furnir pritisnite navzdol in ga fiksirajte z izolirnim trakom. Za dodatno moč zadržite trak okoli roba omarice ali mize in ga raztegnite, preden ga zlepite navzdol. Pustite trak čez noč, dokler se lepilo popolnoma ne posuši.

 

Popravite predale, ki se zatikajo

Predale, ki se zatikajo pri odpiranju in zapiranju običajno lahko popravimo tako, da pritrdimo njihovo ohlapno kovinsko okovje ali nanesemo vosek za mazanje predalov (velja za predale, ki imajo lesene drsnike).

Potrebujemo:

Začnite s privijanjem drsnikov. Izvlecite predal, ki ga težko odpirate, in z vlečenjem drsnikov preizkusite njegovo stabilnost. Če ugotovite, da je drsnik ohlapen, z izvijačem na sprednji in zadnji strani predala privijte vijake in predal bo deloval kot nov. Nato z izvijačem privijte vijake, ki povezujejo sprednji del predala s stranicami. Če so vijaki izrabljeni in ne držijo več, jih odstranite in jih zamenjajte z daljšimi. Če je predal še vedno majav, odstranite vijake, ločite spoj, nanesite nanj nekaj Neostik lepila za les in zopet privijte vijake. Pred uporabo predala počakajte nekaj ur, da se lepilo dobro posuši. Delovanje predalov z lesenimi vodili pa izboljšate tako, da po vodilih na obeh straneh predala nanesete vosek za sveče ali čebelji vosek.

 

Poravnajte vrata omarice, ki se ne zapirajo

Vrata omar, ki so se povesila, in se ne zapirajo pravilno, so običajno posledica zvitih ali poškodovanih tečajev ali vijakov, ki so se odvili.

Potrebujemo:

Da bi popravili vrata omarice, ki so se povesila, najprej odstranite tečaje z omarice. To storite tako, da tečaje odvijete z vrat, odstranite vrata in nato tečaje odstranite z omarice. Preverite, ali so tečaji zviti in jih zamenjajte z novimi. Luknje, ki so morebiti nastale pri tem popravilu, zapolnite z epoksidnim kitom. Pregnetite majhno količino epoksidnega kita Neostik EPOXY s trdilcem in ga s pritiskom vtrite v luknje na tečajih vratih omarice in okvirju omarice. Pustite, da se kit popolnoma strdi (ca. 15 minut).

 

Ko je kit popolnoma utrjen, tečaje namestite nazaj na vrata. Poravnajte tečaje na vratih in s svinčnikom označite položaje lukenj. Na vsakem označenem mestu z 1/8-palčnim svedrom izvrtajte pilotno luknjo, nato pa tečaje dobro privijte nazaj na vrata. Na koncu obesite vrata nazaj na omarico. Na omari zadržite ena vrata in jih poravnajte z vodno tehtnico. Označite luknje za vijake na tečajih, odstranite vrata in na vsako oznako na omari izvrtajte pilotno luknjo. Vrata namestite na njihovo mesto in privijte tečaje nazaj na omarico. Enak postopek ponovite z drugimi vrati, pri čemer med vrati pustite šest milimetrsko režo.

 

Dvokomponentne epoksidne izdelke Neostik (lepila in kit) lahko uporabimo za zapolnitev lukenj za vijake, pa tudi za zapolnitev velikih lukenj ali manjkajočega furnirja na pohištvenih kosih, ki jih bomo pobarvali.