Epoksi lepila in kit: le kdo jih ne pozna?

Julij 2020 – Če ste strasten sam svoj mojster ali pa se profesionalno ukvarjate z različnimi materiali, se nikakor ne morete izogniti vprašanju: katero lepilo je pravo? Izbor lepil že dolgo ni več omejen na dobro znana univerzalna in sekundna lepila. Zdi se, da je za vsako možno uporabo na voljo drugačna vrsta lepila – to pa je dejstvo, ki nas lahko kar hitro zmede…  V nadaljevanju vam predstavljamo dvokomponentno lepilo Neostik EPOXY za lepljenje in dvokomponentni kit Neostik EPOXY za zapolnjevanje. Z lepilom zalepimo razpoke okrasnih loncev, betonskih, kamnitih ali opečnatih plošč, tlakovcev, ograj, keramičnih ploščic itd… S kitom Neostik EPOXY KIT pa popravimo odkruške ali zapolnimo prostor, kjer manjka delček. Skratka, Neostik EPOXY lepilo in Neostik EPOXY KIT sta zelo uporabna pri urejanju okolice vaše hiše, balkona in vrta.

Epoksi lepila in kite uporabljamo za spajanje materialov, kjer se pričakuje zelo visoka trdnost in trajnost. Epoksi lepila in kiti so sestavljeni iz smole in trdilca, ki sta združena v natančnem mešalnem razmerju. Mešanje teh dveh komponent izvajamo tik pred nanosom, saj je tako imenovana življenjska doba odprtega lepila/kita (‘pot life’; čas, v katerem je mogoče obdelati epoksi lepilo/kit) relativno kratka. Čas obdelave je praviloma približno 5 min pri Neostik EPOXY SUPER 5 oziroma 90 minut pri Neostik EPOXY EXTRA. Dvokomponentno epoksi lepilo/kit se potem strdi in je zelo odporen ter ga ne moremo več spremeniti z mehanskimi ali toplotnimi učinki. Sušenje je končano po ca. 24 do 48 urah. Višja kot je temperatura okolice, hitreje strdi material. To pomeni, da se hitrost strjevanja pri višjih temperaturah poveča.

Lepljenje z epoksidnim lepilom Neostik EPOXY SUPER 5

Hitro utrjujoče dvokomponentno epoksidno lepilo zagotavlja močno in zdržljivo vez. Utrjen sloj lepila je odporen na vodo, olje in številne kemikalije ter temperature od −40 °C do +120 °C. Je idealno za lepljenje poškodb na kovini, plastiki, lesu, kamnu, marmorju, glini in betonu ter lepljenje različnih kombinacij materialov med seboj, npr. železo na beton.

 

Površine, ki jih lepimo, pred lepljenjem očistimo vseh nečistoč (olja, maščobe, ostanki barv in lakov) ter odprašimo. Površine morajo biti suhe. Kovinske površine ne smejo biti korodirane. Površine pred lepljenjem nahrapavimo z žično ščetko, brusnim papirjem ipd. Za razmaščevanje nevpojnih površin uporabljamo bencin, aceton, ipd. Vpojnih površin ne razmaščujemo z uporabo topil.

 

Lepilo Neostik EPOXY SUPER 5 pripravimo z mešanjem iz dvojne brizge predhodno iztisnjenih, komponent v predpisanem razmerju (1:1). Z enakomernim pritiskom na bat dosežemo ustrezno razmerje iztisnjenih komponent.

Homogeno premešamo lepilo, ga nanesemo na eno izmed površin. Najboljše lastnosti dosežemo pri sloju lepila debeline ca. 0,13 mm. Površini spojimo in ju, če je potrebno, fiksiramo. Hitrost utrjevanje lepila Neostik EPOXY EXTRA je počasnejša, čas uporabnosti mešanice pa precej daljši od Neostik EPOXY SUPER 5.

 

Madeže lepila odstranimo z acetonom, dokler so še sveži. Pri občutljivi koži se lahko pojavijo alergije, zato priporočamo uporabo zaščitne kreme in rokavic.

Za video navodila kako pravilno uporabljamo lepila Neostik EPOXY obiščite YouTube.

Zapolnjevanje z epoksidnim kitom Neostik EPOXY KIT

Epoksidno gnetilno maso Neostik EPOXY KIT uporabljamo za lepljenje, obnavljanje in tesnjenje večjih razpok in cevi, hitra popravila cevovodov, radiatorjev, rezervoarjev, lepljenja in tesnjenja pod vodo (akvariji, bazeni), sidranje vijakov … Maso, razvito za uporabo na večini površin, gnetemo ročno. Homogeno pregnetena masa utrdi v 15 minutah. Utrjuje tudi na vlažnih podlagah in celo pod vodo. Ko se epoksidni kit strdi, ga lahko vrtamo, brusimo in pobarvamo. Neostik EPOXY KIT je vodoodporen in zato idealen za uporabo pod vodo v bazenih ali za običajna popravila vodovodov. Utrjen sloj je odporen proti sladki in slani vodi, olju in topilom. Lahko ga uporabimo celo za izdelavo sestavnih delov. Najbolj učinkovito lepi kovino, les, kamen, marmor, porcelan, poliester in beton.

 

Tudi pred uporabo Neostik EPOXY KITA moramo površine, ki jih lepimo, pred lepljenjem očistiti vseh nečistoč (olja, maščobe, ostanki barv in lakov) ter jih odprašiti. Kovinske površine ne smejo biti korodirane. Površine pred lepljenjem nahrapavimo z žično ščetko, brusnim papirjem ipd. Z aluminijastih površin odstranimo oksidirani sloj. Za razmaščevanje nevpojnih površin uporabljamo bencin, aceton, ipd. Vpojnih površin ne razmaščujemo z uporabo topil.

Potrebno količino lepila/tesnila odrežemo in obe komponenti dobro pregnetemo (dokler ne dosežemo enotnega obarvanja zmesi – ca. 2 min) in takoj nanesemo in močno pritisnemo.

 

Pripravljeno zmes je potrebno uporabiti v ca. 3 – 4 minutah. Nadaljnja obdelava (brušenje, vrtanje) je mogoča, ko material utrdi (po ca. 15 minutah).

 

Za tesnjenje mest, ki so pod pritiskom (na primer vodovodne cevi), odprtino, ki jo želimo zatesniti, najprej zamašimo čepom, s čimer zmanjšamo pritisk, čep pa nato obložimo s pripravljeno maso. Naneseno maso nekaj minut pridržimo s prsti oz. fiksiramo lepilnim trakom.

Madeže lepila odstranimo z acetonom dokler so še sveži. Pri občutljivi koži se lahko pojavijo alergije, zato priporočamo uporabo zaščitne kreme in rokavic.

Za video navodila kako pravilno uporabljamo epoksidno gnetilno maso Neostik EPOXY KIT obiščite YouTube.