Kako sami izdelamo posteljno vzglavje?

Maj 2022 – Ali ste vedeli, da povprečen človek prespi kar 26 let svojega življenja? Večini izmed nas se to zagotovo slišijo kot »sladke sanje«, mar ne? Še bolj presenetljivo pa je dejstvo, da se kar sedem let svojega življenja trudimo oziroma poskušamo zaspati. Kar se sliši kot nekakšna nočna mora. Primerno, predvsem pa kakovostno ležišče je še kako pomembno za naš spanec in počitek. Vendar pa v primerjavi s posteljnim okvirom in vzglavjem ne vzbudi toliko pozornosti ob pogledu nanj.

Vzglavja postelje so pred nekaj leti postala središče pozornosti pri oblikovanju in izbiri postelje. Izbira vzglavja postelje je tako rekoč postala skoraj tako pomembna kot izbira kakovostnega ležišča. Popularna so postala predvsem vzglavja postelje, ki so oblazinjena in posamezniku omogočajo bistveno več udobja.

 

Enostavna rešitev: leseno posteljno vzglavje

Najlažje in najhitreje boste posteljno vzglavje ustvarili iz velikega kosa lesa, oziroma lesene plošče. To je enostavna in cenovno ugodna transformacija spalnice, ki ne zahteva ogromno dela in energije.

 

Za izdelavo lesenega vzglavja postelje potrebujete:

 • Veliko leseno ploščo ali OSB ploščo (mere po želji)
 • Lesene letvice (širina naj bo prilagojena širini posteljnega okvirja)
 • Brusni papir
 • Vrtalnik s potrebnimi nastavki
 • Vijake
 • Neostik LEPILNO TESNILNO MASO ZA VSE PODLAGE

 

Izdelavo lesenega vzglavja pričnite z izborom večje lesene plošče. Njena velikost je odvisna od vaših želja. Lahko je po najnovejših trendih širša od posteljnega okvirja, lahko pa je enostavno široka enako kot postelja. Po želji lahko posežete tudi po daljših lesenih letvicah, ki jih nato spojite v celoto; na steno jih celo lahko porazdelite nekoliko neenakomerno. To storite tako, da eno zamaknete bolj v levo, naslednjo pa bolj v desno in to nato ponavljate po celotni višini vzglavja. Posežete lahko tudi po OSB plošči, ki jo enostavno pritrdite na steno nad posteljnim vzglavjem. Če je potrebno, leseno ploščo ali letvice pobrusite z brusnim papirjem, da odstranite morebitne trske in ustvarite gladko površino.

Nato določite, katera stran plošče bo frontalna in nato na zadnjo stran z vrtalnikom pritrdite lesene letvice. Letvice bodo služile kot pomoč pri pritrditvi vzglavja na okvir postelje in po želji tudi na steno za posteljnim okvirjem. Dve stranski letvici naj bosta daljši, da ju boste z vrtalnikom in vijaki lahko pritrdili na posteljni okvir. Na dele letvic, ki bodo direktno na vzglavju in vzporedno s steno, nanesite Neostik LEPILNO TESNILNO MASO ZA VSE PODLAGE, ki bo dodatno pritrdila vzglavje postelje na okvir in zagotovila stabilnost.

 

Posteljno vzglavje iz odpadnih palet

Vsestranska uporaba, oziroma bolje rečeno re-uporaba starih odpadnih palet pri izdelavi pohištva nas navdušuje že zadnjih nekaj let. Stare odpadne palete so tako rekoč ugledale novo luč sveta in dobile novo priložnost, da zaživijo v stanovanjih kot klubske mizice, klopi v jedilnici, knjižni regal, nosilci za rastline na balkonu, na vrtovih kot barvito vrtno pohištvo in še bi lahko naštevali. Predstavljamo vam način, kako odpadne palete uporabite za novo posteljno vzglavje.

Za izdelavo lesenega vzglavja iz odpadlih palet postelje potrebujete:

Pri uporabi odpadnih palet najprej presodite ali so v dovolj dobrem stanju, da boste lahko iz njih izdelali vzglavje. Palete morajo biti dovolj trdne, predvsem pa suhe. Prav tako je pomembno, da preverite, ali so se jih lotili kakšni zajedavci. Če ste našli palete v dobrem stanju, imate zeleno luč za nadaljnji postopek izdelave. Palete najprej obrusite z brusnim papirjem, da odstranite morebitne trske. Ko so palete očiščene in obrušene, jih s pomočjo vrtalnika z vijaki pritrdite na posteljni okvir. Na zadnji del palet, ki bo postavljen ob steni, pa nanesite Neostik LEPILNO TESNILNO MASO ZA VSE PODLAGE, da bo vzglavje iz odpadlih lesenih palet fiksirano ob steno.

 

Oblazinjeno posteljno vzglavje

Oblazinjena vzglavja delujejo izredno elegantno in brezčasno, hkrati pa nas s svojim udobnim videzom kar vabijo v posteljo. Če ob pogledu na vse fotografije oblazinjenih vzglavij pomislite najprej na ceno, naj vam zagotovimo, da niste edini. Mnogokrat oblazinjena vzglavja, ali celo posteljni okvirji niso med najbolj cenovno ugodnimi.  Vendar naj se vaše sanje o oblazinjenem vzglavju postelje ne razblinijo. Na enostaven način lahko kar sami doma ustvarite oblazinjeno vzglavje za posteljo, ne da bi morali pri tem na široko odpreti denarnico. Presenečeni boste kako enostavna je izdelava …

Za izdelavo oblazinjenega vzglavja postelje potrebujete:

 • Lesene letvice (širina naj bo prilagojena posteljnem okvirju)
 • Leseno vezano podlogo (prilagojena širini in dolžini lesenih letvic)
 • Tkanino (material, barva in vzorec po želji)
 • Namizno ali krožno žago
 • Škarje
 • Močan spenjač
 • Vrtalnik s potrebnimi nastavki
 • Vijake
 • Peno
 • Gumbe za oblazinjenje
 • Šivanko
 • Nit
 • Merilni trak
 • Neostik LEPILNO TESNILNO MASO ZA VSE PODLAGE
 • Lepilo v razpršilu Neostik SPRAY PROFI UNIVERSAL (za pritrditev pene na leseno vezano podlago)

 

Preden se lotite izdelave oblazinjenega vzglavja postelje, izmerite posteljni okvir in se odločite kako veliko vzglavje želite izdelati. Vzglavje lahko po želji naredite širše od posteljnega okvirja ali pa je le-to enako široko kot posteljni okvir. Izbira je odvisna od vaše želje po končnem videzu. Z merilnim trakom izmerite in določite velikost lesene vezane podlage in lesenih letvic. Hkrati boste tako tudi lažje predvideli koliko tkanine oziroma tekstilnega materiala boste potrebovali za izdelavo oblazinjenega dela, ki bo na koncu pritrjen na leseno vezano podlago.

Izbira materiala, s katerim boste prekrili vzglavje, je odvisna od vas. V trgovinah, kjer ponujajo metrsko blago, boste našli ogromno izbiro različnih tkanin, barv, materialov in vzorcev. Izbira barve ali vzorca je zagotovo pomembna, saj lahko z njim vnesete novo energijo in življenje v svojo spalnico. Če želite ustvariti pomirjujoči učinek ob pogledu na posteljo izberite nežnejše odtenke, kot so bledo modra, nežno zelena, pastelno roza, bež, umazano bela ali svetlo siva. Za poživitev prostora pa lahko posežete tudi po močnejših odtenkih kot je rumena, oranžna ali rdeča.

 

Ko pripravite potrebno orodje in materiale, lahko pričnete z izdelavo. Če niste v trgovini uspeli dobiti ustrezne velikosti lesene vezane plošče oziroma podlage, jo najprej z žago odrežite na želeno velikost vzglavja. Na zadnjo stran lesene vezane plošče z vrtalnikom in vijaki pritrdite lesene letvice. Slednje naj bodo enake širine in dolžine kot plošča, da jih boste lahko ustrezno pritrdili na steno nad posteljnim okvirjem.

Na sprednjo stran lesene vezane plošče nanesite lepilo v razpršilu Neostik SPRAY PROFI UNIVERSAL. Nato na lepilo pritrdite še peno. Če je pena prevelika, jo s škarjami obrežite na pravo velikost. Za večje udobje lahko nanesete še eno plast lepila v razpršilu in nanj pritrdite dodatno plast pene.

Preden nanesete izbrano tkanino oziroma tekstil vam svetujemo, da jo zlikate in se tako izognete morebitnim gubam. Nato tkanino, ki bo služila kot prevleka oblazinjenega vzglavja, položite čez peno na leseni podlagi. Nato vzglavje postelje obrnite z licem navzdol; tako, da je prevleka na dnu. Sedaj lahko obrežete prevleko če je morda prevelika. Pazite, da pustite vsaj nekaj centimetrov daljše robove prevleke, da jo boste lahko potem napeli in pritrdili na zadnjo stran lesene podlage, na lesene letvice.

 

Preden se lotite spenjanja tekstilne podlage na lesene letvice poskrbite, da bo le-ta dovolj napeta. Z močnim spenjačem prevleko pritrdite na lesene letvice po vsej dolžini in širini.

Če želite dodati gumbe za lepši videz vzglavja, razmislite, kako in kje jih boste razporedili. Na zadnjo stran podlage s svinčnikom označite mesta, kjer bi radi pritrdili gumbe. Za enakomerno postavitev gumbov si lahko pomagate tudi z merilnim trakom. Potem skozi zadnjo stran podlage izvrtajte manjše luknjice; le toliko, da predrete leseno podlago, ne pa tudi pene, saj bi jo sicer poškodovali.

Ko imate izvrtane luknje, vzemite debelejšo nit ali tanjšo žico, s katero boste prišili oblazinjene gumbe na sprednji del vzglavja. Nit ali žico vstavite skozi iglo skupaj z gumbom in predrite površino tkanine in pene. Ta postopek ponovite nekajkrat, da bo gumb trdno pritrjen na vzglavje. Ko boste ocenili, da je gumb dovolj trdno pritrjen na oblazinjeno vzglavje, povlecite iglo skozi luknjo na zadnji strani lesene podlage in nit ali žico pritrdite na svoje mesto. Tako gumb na sprednji strani ne bo odpadel. Nit ali žico lahko pritrdite oziroma spnete na podlago z močnim spenjačem.

Sedaj, ko imate vse nared, lahko opravite še zadnji korak, in sicer pritrditev oblazinjenega vzglavja na steno ob vzglavju postelje. Na lesene letvice na zadnji strani vzglavja nanesite Neostik LEPILNO TESNILNO MASO ZA VSE PODLAGE in pritrdite leseno podlago na steno.