Kako lahko na privlačen način uporabite pluto v svojem domu

Junij 2022 – Zagotovo ste v kakšni specializirani trgovini, kjer prodajajo izdelke za dekoracije doma, ustvarjanje in podobno že opazili tablo iz plute. Na prvi pogled rjave plutovinaste plošče različnih dimenzij delujejo dokaj dolgočasno, kljub temu pa jih lahko uporabljamo na različne načine.

Enostavna okrasitev stene: šesterokotniki iz plute

Želite na enostaven in cenovno dostopen način razbiti dolgočasno belo steno v stanovanju ali hiši? S pomočjo plute lahko izkoristite in okrasite nekaj praznega stenskega prostora.

 

Za izdelavo šesterokotnikov iz plute potrebujete:

Najprej na plošče iz plute s pomočjo svinčnika in ravnila zarišite šesterokotnike. S tem boste določili željeno velikost. Če vam šesterokotniki niso pri srcu, ali mislite, da ne bodo lepo izpadli v vašem prostoru, se seveda lahko odločite tudi za druge geometrijske oblike. V pomočjo olfa noža iz plošč iz plute izrežite zarisane oblike. Število izrezanih oblik je odvisno od tega, koliko plošč iz plute želite pritrditi na steno. Lahko se odločite le za nekaj plošč, za večji učinek pa polepite večji del stene. Ne glede na to, koliko plošč boste pritrdili na steno, vam lahko zagotovimo, da bo preobrazba stene izpadla naravnost unikatno, pa tudi malenkost nenavadno. Ko boste izrezali plošče iz plute, jih na steno pritrdite z Neostik lepilno tesnilno maso za vse podlage.

Prostor za obešanje in shrambo nakita: viseča tabla iz plute

Se morda srečujete s problemom zapletenih orglic in zapestnic, ki jih je dokaj zoprno ali celo težavno razvozlati? S pomočjo table iz plute lahko popolnoma enostavno rešite ta »zaplet« in kar je najboljše, za izdelavo ne potrebujete veliko stvari!

 

Za izdelavo table iz plute za obešanje nakita potrebujete:

V specializirani trgovini izberite tablo iz plute, ki vam je všeč. Upoštevajte tudi število ogrlic oziroma nakita, ki ga želite obesiti. Tablo iz plute nato pritrdite na steno z Neostik lepilno tesnilno maso za vse podlage. Ko se lepilna tesnilna masa posuši, lahko nanjo s pomočjo žebljičkov obesite svoje najljubše kose nakita. Če vam barva plute ni všeč, jo lahko tudi pobarvate ali narišete kakšen ljubek motiv, ki se bo skladal s prostorom, v katerem bo tabla z nakitom visela. Če imate težji nakit ali želite poleg orglic obesiti še kakšen prstan, lahko na tablo iz plute pritrdite vrvico, na katero obesite manjše okrasne ščipalke, ki jih lahko kupite v večjih cvetličarnah ali trgovinah, ki ponujajo pripomočke za ustvarjanje. Nato na ščipalke pritrdite izbran nakit, ki bo sedaj varno in brez zapletov čakal na trenutek, ko ga boste izbrali za nošenje.

 

Stilska preobrazba table iz plute

Če doma že imate klasično tablo iz plute, ji lahko podarite manjšo stilsko preobrazbo s pomočjo tkanine po svojem okusu, ki bo bistveno bolj privlačna na pogled in bo izražala vaš osebni stil.

 

Za stilsko preobrazbo table iz plute potrebujete:

  • Klasično tablo iz plute
  • Lep okvir (če imate tablo brez okvirja)
  • Merilni trak
  • Tekstilni material ali tkanino
  • Škarje
  • Čopič
  • Barvo
  • Lepilo Neostik UNIVERSAL

Preden se odpravite na lov za pravo tkanino, izmerite velikost table, da boste kupili dovolj velik kos tkanine. V metražnih trgovinah nudijo na tisoče različnih barv, vzorcev in motivov. Odločite se lahko za barvo, ki se bo podala k pohištvu v prostoru, ali pa za nekaj bolj drznega kot je živobarven vzorec, ki bo v prostor prinesel energijo in barvitost. Nato se lotite dela. Tabli iz plute lahko prebarvate okvir, ali pa uporabite takega, ki vam je všeč. Tkanino izrežite na velikost površine iz plute. Na pluto nato nanesite lepilo Neostik UNIVERSAL. Za lažji in enakomeren nanos uporabite čopič. Nato tkanino natančno in previdno položite na podlago. Če imate tablo brez okvirja, ga pritrdite na koncu s pomočjo lepila Neostik UNIVERSAL. Ob notranji rob okvirja lahko dodate še nete, gumbe, barvne trakove in podobne dodatke, ki bodo poživili prenovljeno tablo. Ko se vse skupaj posuši, na tablo obesite fotografije, urnike, recepte, motivacijske misli in druge opomnike.

 

Če nad to idejo niste najbolj navdušeni, se lahko odločite za lažji pristop. Z ustrezno barvo pobarvajte pluto ali zgolj posamezne dele. Tu se ponovno lahko poigrate z različnimi oblikami, ki jih lahko izrežete iz plute, ki jih na koncu, ko se barva posuši, lahko različno razporedite po steni.