Kako najti in odpraviti puščanje zraka na napihljivem čolnu

Junij 2021 – Sezona vikendov, preživetih na morju, se je že začela, kmalu pa bo nastopil čas glavnih poletnih počitnic. Mnogi izmed nas imamo napihljiv čoln, na katerem poleti preživimo lepe trenutke na morju ali jezeru. Pred vsako sezono pa je priporočljivo, da ustreznost čolna preverite že doma in se s tem izognete neprijetnostim že pred dopustom. Torej, preden se s čolnom odpravite na vodo, preverite, ali je v vašem gumenjaku morda predrtje, puščanje ali kakšna druga težava. Majhne težave je na splošno mogoče enostavno odpraviti, pri večjih pa bo morda potrebna pomoč strokovnjaka. Kakorkoli že, problematično območje na čolnu boste lažje našli ko ste še doma, ne pa, ko boste s čolnom že na vodi.

Predrtje in puščanje napihljivega čolna so redki, vendar so lahko problematični. Počasno puščanje zraka je lahko še posebej moteče, če ne najdete vira težave. Iskanje predrtja ali puščanja ni enostavno, lahko se izkaže kot iskanje igle v kopici sena. S to enostavno zvijačo boste zelo preprosto našli mesto puščanja.

Najprej napihnite čoln na mirnem in suhem mestu ter poskusite prisluhniti puščanju. Če slišite kakšno sikanje in lahko zožite območje sikanja na čolnu, ste na pravi poti. Za določitev natančnega vira puščanja pa območje sikanja popršite s plastenko z razpršilom, napolnjeno z milnico. Uhajanje zraka bo sčasoma povzročilo nastanek mehurčkov na površini čolna; če opazite, da se na območju tvorijo mehurčki, to pomeni, da od tod prihaja tudi puščanje. Če ne morete določiti, od kod prihaja puščanje, milnico po čolnu razporedite z veliko gobo in nato poiščite mehurčke.

 

Če na čolnu ne najdete nobenih predrtij, lahko puščanje zraka povzročijo slabo nameščeni ventili. Če želite preveriti tudi to, milnico preprosto nanesite okoli ventila in preverite, ali se pojavijo mehurčki. Slabo nameščeni ventili so pravzaprav glavni vzrok počasnega puščanja.

Če sumite, da je vir puščanja ventil, to preverite z raztopino milnice. Gumenjak napihnite, nato pa milno zmes nanesite okoli ventila in preverite, ali so se pojavili mehurčki. Zrak lahko pušča okoli oboda ventila, oboda pokrova ali na celem območju okoli vhoda v ohišje ventila. Če želite ugotoviti, kako odpraviti težavo, morate vedeti, iz katerega od teh treh delov prihaja do puščanja.

 

Če zrak pušča iz okolice ventila, je velika verjetnost, da je ventil slabo nameščen. V tem primeru odstranite ventil in očistite mesto, kjer je vstavljen, nato pa ventil vstavite nazaj na svoje mesto in ga dobro zategnite.

Obstaja možnost, da se bo sčasoma v gumijastem tesnilnem obroču vašega napihljivega čolna nabrala umazanija. Obstaja tudi možnost, da se gumijasti tesnilni obroč obrabi. Posledica obojega je  počasno uhajanje zraka iz oboda ventila. Krivec je lahko tudi sam ventil.

Odvijte ventil in ga temeljito očistite. Če je na gumijastem tesnilnem obroču nakopičena umazanija, boste morali zračni ventil spihati z zračno črpalko, da jo odstranite. Pri tem cev zračne črpalke držite stran od odklenjenega centralnega vijaka v ventilu. Umazanijo na obodu ohišja ventila lahko očistite tudi z majhno količino. V tem primeru ventil odprt, da se aceton posuši. Če je gumijasti tesnilni obroč dotrajan, ga boste morali zamenjati.

Seveda obstaja možnost, da je na vašem napihljivem čolnu prišlo do drugih predrtij ali puščanja. Svetujemo, da preverite tudi to možnost. Predrt napihljivi čoln lahko popravimo sami. Najprej moramo ugotoviti, kako veliko je uhajanje, da vemo, kako ga odpraviti.

Predrtja, oziroma že kar poškodbe, ki so velike od 3 mm do 10 cm, bodo potrebovale krpanje. Pri nakupu vašega napihljivega čolna ste zelo verjetno prejeli tudi komplet za popravilo, v nasprotnem primeru pa lahko uporabite naslednjo rešitev. Najprej označimo območje, ki ga je treba popraviti. Odrežemo kos materiala za popravilo, ki naj bo za 5 cm večji od poškodbe na čolnu. Tako bo poškodovano območje dobro prekrito. V kolikor se popravila lotevamo sami moramo upoštevati iz kakšnega materiala je čoln. Na trgu so napihljivi čolni iz gumiranih in pa PVC ojačenih platen. Obe površini pred nanašanjem lepila dobro očistimo, obrusimo in odprašimo. Lepilu pred uporabo primešamo ustrezno količino predpisanega Trdila, ki poveča odpornost na vodo in povišane temperature. Lepilo, običajno v dveh nanosih, nanesemo na obe lepljeni površini. Pred drugim nanosom mora biti površina povsem suha (25-30 minut). Po drugem nanosu lepila počakamo ca 10 minut in površini s pritiskom spojimo. Popravljeno površino za 24 ur obtežimo s težo med 1 in 2 kg. Nato na robove zaplate nanesemo še en sloj lepila, da jo popolnoma zaprete. Pustite, da se suši vsaj 6 ur.

Priporočamo, da popravilo opravite v suhem vremenu. Vlaga v zraku namreč lahko povzroči zmanjšanje učinkovitosti vezi lepila.

Izbira lepila:

  • Gumirana platna (npr. Hypalon)……………..Neostik TB + Trdilo TB
  • PVC platna ……………………………………Neostik PU-S + Trdilo FE