Kako odstraniti rjo s kovinske ograje

Avgust 2020 – Imate kovinska vrata ali ograjo na vrtu ali balkonu, ki je že začela rjaveti in je zato nastopil čas, da jo obnovite? Jesenski čas je kot nalašč za to. Temperature bodo ravno pravšnje za popravilo in barvanje, vaša ograja pa bo obnovljena in zaščitena pričakala zimo.

Najprej poglejmo kaj je rja. Ob stiku železa, železovih zlitin ali jekla z vodo in kisikom pride do reakcije imenovane oksidacija. Material korodira oziroma se prevleče s hidriranimi železovimi oksidi rdeče-rjave barve in luskaste oblike bolj znanimi kot rja. Vse kovine so v takšni ali drugačni obliki občutljive na korozijo, vendar se izraz rja uporablja samo, če se nanaša na železo, železove zlitine in jeklo.

Če želite doseči kar najboljši končni videz ograje, ki bo zdržal vrsto let, je pred ponovnim barvanjem ključna priprava površine. Le-ta je včasih zamudna, vendar je resnično pomembno, da s površine odstranimo čim več rje in stare barve, ki se lušči oziroma je odstopila od podlage.

 

Najučinkovitejši način za odstranjevanje rje in stare barve s kovinskih izdelkov je s pomočjo žičnih ščetk in pahljačastih brusov, vpetih v ročni vrtalnik/vijačnik. Je dosti bolj učinkovita, hitrejša in manj naporna kot ročna obdelava kovine. Pri delu poskrbite, da boste s ščetko dosegli tudi težko dostopna mesta, saj se v primeru, da le-ta niso ustrezno pripravljena na barvanje, rja ponovno pojavi v zelo kratkem času. Pri delu z električnim orodjem, kjer so obrati višji, pazite tudi, da se ne poškodujete zato priporočamo uporabo ustreznih zaščitnih rokavic in očal.

Vendar pa vsi nimamo na voljo takega orodja in moramo zato poiskati alternativo. Žična krtača in brusni papir sta najbolj pogost način za odstranjevanje rje in stare barve s kovinskih vrat in ograj. Če se odločite za to pot, to naredite res temeljito. Pazite predvsem, da obdelate tudi vse zavite in težko dostopne predele, saj se na teh mestih rja najhitreje spet pojavi zaradi vode, ki se tam rada dalj časa zadržuje.

Naslednji korak je eden od najpomembnejših, če želimo preprečiti ponovno rjavenje. Ko ste se prepričali, da ste mehansko obdelali vsa problematična področja rje in stare barve, na površino, ki jo nameravate barvati, najprej nanesite Ferrosan. Ferrosan je večnamensko sredstvo za odstranjevanje ostankov rje z zarjavelih železnih površin, ki zaradi vsebovanega inhibitorja proti koroziji nudi tudi kratkotrajno zaščito pred nadaljnjim rjavenjem do nanašanja premazov. Ferrosan namreč reagira z železnimi oksidi na površini in pretvarja rjo v zaščitni sloj. Površina, obdelana s Ferrosanom, je zato kompaktna in ustrezno pripravljena za nanašanje temeljnega antikorozijskega premaza. Ferrosan ne nudi dolgotrajne površinske zaščite, zato moramo površine obdelane s Ferrosanom v kratkem času ustrezno zaščititi.

 

Z zarjavelih železnih površin, ki jih želimo očistiti s Ferrosanom, moramo torej najprej mehansko očistiti vso rjo, ki se osnove ne oprijema trdno. Na površini lahko ostane samo kompaktna in dobro oprijeta rja. Za odmaščevanje lahko uporabimo čistilni bencin ali razredčila. Pripravljeno površino obdelamo s Ferrosanom s premazovanjem, brizganjem ali potapljanjem. Počakamo ca. 1-2 uri, da se površina popolnoma posuši. V tem času na površini nastane bel oziroma. siv kompakten sloj. Če so ostanki rje še vedno vidni, moramo površino ponovno obdelati s Ferrosanom. Tako obdelana površina, ki je popolnoma suha, odprašena in kompaktna je pripravljena za nadaljnjo obdelavo – premazovanje z barvami, laki, cinkanje, nikljanje, kromiranje ipd.

Pomembno: če se zaradi prevelikega nanosa Ferrosana oz. manjše zarjavelosti površine s Ferrosanom premazana površina ne osuši (kemijska reakcija pretvorbe rje v zaščitni sloj ne poteče), moramo pred nadaljnjo obdelavo odvečno količino Ferrosana s površine odstraniti (namig: takšne površine imajo običajno masten videz). Prevelike količine nanesenega Ferrosana lahko odstranimo tudi z vodo. Osušena površina je na tak način odlično pripravljena za nadaljnjo obdelavo.

 

OPOZORILA: Ferrosan se po kriterijih za razvrščanje (skladno z uredbo CLP-EU GHS, št. 1272/2008) razvršča kot nevarna kemikalija. Pred uporabo natančno preberite etiketo in upoštevajte navodila za uporabo. Podrobnejše informacije o nevarnih lastnostih in varnem ravnanju z izdelkom so navedene v varnostnem listu izdelka. Izdelek je namenjen uporabi v široki potrošnji in za profesionalno uporabo.