Kako popraviti luknjo v vratih?

April 2022 – Večina povprečnih vrat v hiši ali stanovanju je precej lahkih in celo krhkih v primerjavi z vhodnimi vrati z masivnejšim jedrom. Prve imajo v veliki večini votla jedra, ki se v trenutku nepazljivosti lahko zelo hitro poškodujejo.

Pravijo, da nesreča nikoli ne počiva in to drži kot pribito. Ni potrebno veliko, da nenamerno povzročimo škodo in poškodujemo pohištvo ali še huje, sebe. Kot smo že omenili v uvodu, je večina sobnih vrat v naših stanovanjih ali hišah iz lahkih, nemasivnih materialov. Lahka, nemasivna in celo votla vrata se lahko hitro poškodujejo ali preluknjajo, na primer, ko prenašamo pohištvo iz ene sobe v drugo, pri obnovi ali pri opravilu drugih hišnih opravil.

 

Poškodbe na vratih niso prijetne na pogled in po navadi ne moremo dolgo čakati na popravilo ali celo nakup novih vrat. Če poškodbe vrat niso prevelike in nam ni potrebno kupiti novih, se lahko popravila vrat lotimo tudi sami s pomočjo ustreznih orodij in sredstev za zapolnitev luknje v vratih (kot je na primer PUR pena).

Najboljši način za popravilo poškodovanih vrat je z zapolnitvijo luknje v vratih. S tem bomo preprečili, da bi vrata počila. Sredstvo za zapolnitev luknje bo namreč to onemogočilo, ker se strdi takoj po nanosu. Postopek popravila je precej enostaven in zanj ne potrebujemo pretiranega predhodnega znanja ali sposobnosti. Tovrsten postopek popravila je podoben popravilu lukenj v (suhem) zidu ali v drugih materialih.

Za popravilo luknje v vratih potrebujete:

  • Neostik PUR peno UNIVERZAL
  • Zaščitne rokavice
  • Večnamenski nož
  • Brusni papir ali orbitalni brusilnik
  • Krpo za čiščenje umazanije
  • Nož za kitanje
  • Neostik EPOXY kit
  • Premaz za leseno površino
  • Čopič

 

Popravila vrat se lahko lotite ne da bi sneli vrata s tečajev. Popravilo pa bo bistveno lažje in bolj natančno opravljeno, če boste vrata vseeno sneli in jih pred samim popravilom še pobrusili ter očistili površino s krpo. Ko bo površina očiščena in pripravljena, se lahko lotite popravila, oziroma zapolnitve luknje v vratih.

Za zapolnitev luknje v vratih boste potrebovali Neostik Pur peno Univerzal, ki omogoča številne aplikacije v gradbeništvu in elektroinštalacijah, pri zapolnjevanju cevi in ostalih materialov. Posebna formulacija omogoča dober oprijem na številne premaze. Narejena iz visokokakovostnih surovin in dodatkov, ki omogočajo optimalno zvočno in toplotno izolacijo. Če imate prvič opravek s PUR peno naj vas opozorimo, da se le-ta rada oprime materialov kot so tekstil, les in podobno. PUR peno je precej težavno odstraniti, zato bodite pri nanašanju kar se da natančni in pazljivi.

 

Pri nanašanju PUR pene svetujemo uporabo zaščitnih rokavic. PUR peno nanesete na poškodovano površino oziroma jo razpršite v luknjo. PUR pena se po nanosu razširi in zapolni praznino v notranjosti vrat. Ko se PUR pena strdi, jo preprosto zarežete ob površini vrat, kjer je morda ostal kakšen nezaželen ostanek. Nato na zapolnjeno površino nanesete še polnilo, s katerim boste površino vrat zgladili. Tako bo površina vrat odporna na dodatne poškodbe in morebitne razpoke, ki bi lahko nastale v primeru, da vrat ne bi popravili.

Za to delo priporočamo uporabo epoksidne gnetilne mase Neostik EPOXY KIT, ki jo uporabljamo za lepljenje, obnavljanje in tesnjenje razpok in cevi, hitra popravila cevovodov, radiatorjev, rezervoarjev, popravila pod vodo (akvariji, bazeni), sidranje vijakov in podobno. Epoksidno maso lahko po tem, ko se posuši, zbrusimo. Površina tako postane ravna in gladka ter se zlije s preostalo površino vrat.

 

Odvečno epoksidno maso odstranite z za to primernim nožem. Pri tem morate biti pazljivi in skušati površino ob robovih ravno zgladiti. Po potrebi lahko na koncu površino še narahlo zbrusite, da ne bo ta neravna.

 

Da bi bilo popravilo resnično brezhibno, pa lahko na popravljena vrata nanesete tudi zaključni premaz za les, ki bo lepo zapolnil še zadnje drobne vidne pomanjkljivosti in naredil poškodbo popolnoma neopazno.