Kako popraviti počene ali odkrušene ploščice

Oktober 2021 – Keramika, apnenec, porcelan in drugi materiali iz katerih so narejene ploščice se običajno uporabljajo kot talne obloge, pulti, kabine za prhanje ali umivalniki. Čeprav so ploščice trdne in imajo dolgo življenjsko dobo, pa slej ko prej na določenih mestih najdemo ploščice, ki so razpokane ali malo odkrušene. Zamenjava poškodovanih ploščic je lahko draga ali mnogokrat dolgotrajni projekt, včasih celo kombinacija obojega. Na srečo pa obstajajo cenovno ugodne možnosti za popravilo ploščic na način, da so videti kot nove.

Površino počene ali odkrušene ploščice najprej temeljito očistite z blagim milom in toplo vodo. Pri tem postopku se izogibajte agresivnim kemikalijam, saj se le-te lahko vpijejo v porozne dele razpokanih ploščic in preprečijo učinkovito lepljenje in popravilo poškodovane ploščice. Ploščice očistite s krtačo za čiščenje z mehko ščetino in mešanico za čiščenje, ki ste jo predhodno pripravili. Čiščenje poškodovane ploščice nadaljujte, dokler na ploščicah ni nobenih ostankov umazanije ali maščobe. Nato sperite čistilo s površine ploščice s svežo toplo vodo. Počakajte, da se ploščica popolnoma posuši. Postopek lahko pospešite tudi s sušilcem za lase: ko vidite, da je ploščica suha, pustite, da toplota še naprej prežema območje, kjer boste površino ploščice popravljali še vsaj 15 minut.

 

Majhno količino temeljnega premaza, ki je na voljo v majhnih stekleničkah v trgovinah ‘Sam svoj mojster’, nanesite s tankim čopičem ali bombažno palčko neposredno na odkrušeno oziroma poškodovano površino ploščice. Pri tem pazite, da pokrijete samo odrezano ali poškodovano površino. Izogibajte se nanašanju na druge površine ploščice, ker slednje lahko povzroči razbarvanje ali sijajni videz, ki bo drugače izstopal med ostalimi in opozoril na to, da je bil ploščica popravljena.

 

Pustite, da se temeljni premaz suši približno dve uri, nato pa pripravite mešanico čistega vodoodpornega epoksida Neostik EPOXY KIT. Epoksidna gnetilna masa Neostik EPOXY KIT je primerna za lepljenje, obnavljanje in tesnjenje razpok v keramičnih ploščicah in hkrati tudi v ceveh. Uporabljamo jo lahko tudi za hitra popravila cevovodov, radiatorjev, rezervoarjev, celo za popravila pod vodo kot so akvariji ali bazeni in za sidranje vijakov. Neostik EPOXY KIT dobro utrjuje materiale tudi na vlažnih podlagah in pod vodo. Utrjen sloj je odporen tako proti sladki kot tudi slani vodi, olju in različnim topilom. Lepi kovino, les, kamen, marmor, porcelan, poliester in beton, vendar pa ni  primerna za lepljenje elastičnih materialov, PE, PP, teflona in silikona.

 

Zmešani epoksidni kit s prsti vtisnite v poro ali fugo oziroma na odsekan del ploščice, pri čemer uporabite količino, ki popolnoma zapolni razpokano površino. Kit je popolnoma utrjen v 15 minutah, nato lahko popravljeno ploščico že polno obremenite.