Kako sami popravimo nakit?

Julij 2022 – Verjetno ste se predstavnice nežnejšega spola že srečale s situacijo, ko se je vašemu najljubšemu kosu nakita odlomila zaponka, se ustvaril velik vozel na verižici, odpadel kakšen kamenček na prstanu ali uhanih in podobno. Poškodovani kosi nakita pristanejo v smeteh ali jih hranimo v kakšnem odročnem predalu več mesecev, če ne celo več let, preden se odločimo, da jih končno odnesemo na popravilo.

Naj vas potolažimo. Za prav vsako popravilo nakita ne potrebujete strokovnjakov ali zlatarjev; nekatera popravila prstanov, zapestnic, ogrlic in uhanov lahko opravite sami. Odlomljeno zanko z uhanov, odpadel kamenček, zavozlano verižico in podobna popravila lahko enostavno opravite doma.

 

Odpadel kamenček

Tudi nakit, okrašen s kamenčki, bodisi iz cenejših cirkonijev, poldragih kamnov ali diamantov, lahko razpade ali se poškoduje. Najpogosteje odpade kakšen kamenček, vendar to še ne pomeni, da je vaš nakit sedaj uničen in se morate od njega posloviti … S pomočjo epoksidnega lepila lahko odpadel kamen hitro pritrdite nazaj na nakit.

 

Za popravilo nakita potrebujete:

Pripravite poškodovan nakit za popravilo. Preden nanj nanesete lepilo, ga po potrebi očistite. Če gre za majhno luknjico, v katero boste spet pritrdili kamenček, si lahko pri nanosu lepila pomagate z zobotrebcem ali tankim čopičem. Na ta način boste preprečili razlivanje lepila po površini nakita.

Epoksidno lepilo Neostik Epoxy Super 5 nanesite v luknjico, nato pa odpadel kamenček s pomočjo pincete previdno položite v luknjico. Nakit pustite vsaj 10 minut, da se epoksidno lepilo posuši in ustvari močno in zdržljivo vez. Enako lahko pritrdite tudi druge koščke nakita, ki so morda odpadli.

 

 

Odpadla sponka ali obešanka za uhane

Popolnoma običajno je, da uhani med uporabo kdaj razpadejo, še posebej če so narejeni iz modelirne mase, na katero so na zadnjo stran pritrdili obešanko za uhane. Sicer pa tudi biserni uhani niso izjema, saj je po navadi obešanka slabo pritrjena.

 

Za popravilo uhanov potrebujete:

Novo obešanko za uhane lahko kupite v vsaki specializirani trgovini, ki prodaja materiale za ustvarjanje. Popravilo uhanov, na katerih se je poškodovala obešanka, ali je slednja odpadla, je enostavno. Vse kar poleg nove obešanke potrebujete, je ustrezno lepilo.

Hitro utrjujoče dvokomponentno epoksidno lepilo Neostik Epoxy Super 5 zagotavlja močno in zdržljivo vez. Utrjen sloj lepila je odporen na vodo, olje in številne kemikalije, tudi parfume.

Previdni bodite le pri nanosu; lepila ne nanesite preveč, saj se bo ob pritrditvi nove obešanke razlilo po površini uhana. Če pride do tega, vam svetujemo, da čim hitreje obrišete odvečno lepilo. Ko se lepilo posuši in je nova obešanka ustrezno pritrjena, lahko uhane spet z veseljem nosite.