Kako zapolniti razpoke okoli oken in zakaj je to pomembno

Maj 2020 – Ko se zvečer usedete na kavč s skodelico kakava v eni roki in z dobro knjigo v drugi, ste pripravljeni na prijetno topel večer v zavetju svoje dnevne obe. Toplina. Prazna skodelica kakava. Obrnete stran v knjigi. Toda v sebi imate nekakšen nelagoden občutek… Kmalu ugotovite, da je v sobi prepih! Zaradi prepiha se pokrijete z odejo ali pa se bolj toplo oblečete.

Vsi vemo, da nas okna varujejo pred dežjem in snegom, celo pred mrčesom. Kaj pa pred zrakom? Na hiši katere koli starosti se lahko pojavijo razpoke okrog okenskih okvirjev. Lahko jih povzroči naravno posedanje hiše, ki razpoka obstoječ omet, ali samo slaba montaža oken. V obeh primerih razpoke okoli okenskega okvirja ali vrat niso dobre in lahko vodijo do prepiha in prodiranja vlage v notranje stene, okenske okvirje in naprej v prostor. Ko vlaga prodira, se razpoke ponavadi še poslabšajo, kar posledično omogoča, da v prostor prodre le še več vlage, kar ustvarja plesen in splošno nelagodje.

Zapolnjevanje razpok okoli okenskega okvirja in vrat je običajno dokaj hitro in preprosto opravilo, zato ni razloga, da bi ga odložili.

Razpoke okrog okvirjev lahko zapolnimo z malto, kar je za večino ljudi preveč komplicirano. Zato je zapolnitev razpok s tesnilno maso odlična izbira. Neostik AKRIL zagotavlja enostavno in hitro popravilo razpok okrog okenskih okvirjev in vrat.

 

Neostik AKRIL, tesnilna masa na akrilni osnovi je namenjena tesnjenju manj obremenjenih reg vpojnih gradbenih materialov, kot tudi za tesnjenje stikov med stenami, mavčnimi ploščami in betonskimi elementi ter za tesnjenje reg pri vgradnji oken in vrat. Je preprosta za uporabo, lahko jo prebarvamo in v vertikalni regi ne polzi. Lahko jo nanašamo tudi na nekoliko vlažne površine. Odporna je na atmosferske vplive, UV žarke in staranje. Ne vsebuje topil in ne pušča madežev. Prenese 15 % dilatacije. Uporabimo jo lahko za tesnjenje stikov med stenami, mavčnimi ploščami in betonskimi elementi in za tesnjenje reg pri vgradnji oken in vrat. Primerna je za popravila in zapolnjevanje razpok v ometu in zidovju, za zaključne rege med policami in steno ter ohišij rolet. Ima odličen oprijem na beton, omet, mavčne plošče, opeko, les, peno beton in keramične ploščice.

 

Majhne razpoke okoli okenskega okvirja (manjše kot 10 mm) tako lahko zapolnite s pomočjo tesnilne mase Neostik AKRIL. Tesnilna masa v beli je na voljo v kartuši, ki jo namestimo na pištolo. Pred začetkom nanašanja tesnilne mase s krtačo očistimo mesta okoli okenskega ovkirja, na katera bomo nanašali tesnilno maso. Nato šobo na kartuši odrežemo pod kotom in jo usmerimo v razpoko. Med nanašanjem poskušamo ohraniti gladke gibe. Tesnilno maso moramo nanesti na celotno površino stika med steno in okenskim okvirjem ali okvirjem vrat, ne samo na mesto, kjer je razpoka. Če tesnilno maso nanesemo v le v krajšh črtah, obstaja večja verjetnost, da se po krajšem času odlepi.

 

Nanešena tesnilna masa mora biti gladka in enakomerna – če ni, navlažimo prst in z njim potegnemo vzdolž nanešene črte tesnilne mase, da jo zgladimo in sploščimo. Pustimo, da se tesnilna masa posuši, nato pa jo po potrebi lahko tudi pobarvamo.

Tesnilna masa Neostik AKRIL je namenjena uporabi v notranjih prostorih. Za zapolnjevanje razpok pri oknih in vratih na zunanji strani pa uporabljamo tesnilno maso na akrilni osnovi z grobim videzom, Neostik GROBO AKRILNO TESNILNO MASO. Primerna je za popravila in zapolnjevanje razpok na fasadah, v ometu in stenah z grobim videzom, za popolnitev reg med okenskimi policami in steno ter ohišji rolet in steno. Ima odličen oprijem na beton, omet, mavčne plošče, opeko, les, peno beton in keramične ploščice.

 

Če imate okoli okna zelo velike razpoke, jih lahko zapolnite z ekspanzijsko PUR peno, ki se po nanosu razširi. Neostik PU PENO UNIVERSAL bomo predstavili v našem naslednjem članku.