Moderna dekoracija prostora v zelo kratkem času

Februar 2021 – Počasi se poslavljamo od zime in že nestrpno pričakujemo pomlad. Ker smo zaradi pandemije še vedno vezani pretežno na svoj dom, nas sem in tja zamika, da bi svoj dom malce spremenili in popestrili. To lahko z majhnim denarnim vložkom naredimo tudi sami. Predlagamo vam, da stene ali strop v svoji hiši ali stanovanju popestrite z dekorativnimi elementi iz stiropora, ki jih je zelo enostavno namestiti.

Stiropor se je izkazal za vsestransko uporabnega. Najbolj pogosti uporabi stiropora, ki nam prideta na misel, je uporaba stiropora pri izolaciji in pri varovanju predmetov med pošiljanjem, oziroma transportom. Zaradi majhne teže pa je zelo primeren za izvedbo različnih stenskih oblog, ki ne zahtevajo trdnih sidrnih sider, da bi ostali pritrjeni na steno.

3D panelne stenske plošče

3D panelne stenske plošče omogočajo pokrivanje velikih stenskih površin in popolnoma spremenijo celoten videz prostora. Lahko jih namestimo v dnevno sobo, predsobo, spalnico ali otroško sobo, primerne pa so tudi za poslovne prostore, hotele, restavracije, skratka 3D panelne plošče so vsestransko uporabne in v tem trenutku zelo popularne. Prostoru dajo popolnoma unikaten videz. Ko so nameščene na steno, jih lahko tudi pobarvate s svojo najljubšo barvo. Poleg estetske vrednosti 3D panelne plošče nudijo tudi zvočno in toplotno izolacijo, torej boste z njihovo montažo ubili dve muhi na en mah.

 

Stropni venci ali rozete

Oblike dekoracije stropa v obliki venca ali obroča so vedno bolj priljubljene tudi pri nas.

 

Stenski in stropni okrasni profili

Ravne linije okrasnih profilov omogočajo, da jih lahko uporabimo v najrazličnejše namene. Največkrat jih uporabljamo kot zaključne okrasne letvice med stropom in steno. Stenske in stropne okrasne profile v manjših velikostih uporabljamo v manjših prostorih, za dekoracijo večjih prostorov pa se lahko brez skrbi odločimo za večje velikosti.

 

Izrezane oblike

Posebne oblike, predvsem iz sveta narave in geometrični vzorci postanejo tridimenzionalne stenske umetnine. Še posebej elegantno izstopajo na steni, pobarvani s kontrastno barvo.

 

Če želite dekorativne elemente iz stiropora pritrditi na steno ali strop, mora imeti lepilo, s katerim boste lepili, optimalno moč zadrževanja pri mrtvi obremenitvi. Da bi poleg lepljenja različnih elementov z največjo močjo zadostili tudi estetskim zahtevam takšnih projektov dekoracije v stanovanju, mora biti lepilo seveda tudi neopazno tudi s prostim očesom. Najboljše lepilo za določeno pritrditev bo v veliki meri odvisno od teže, velikosti in površinskih lastnosti zadevnih delov.

 

Neostik MONTAŽNO LEPILO ZA STIROPOR je namenjeno hitri montaži elementov iz stiropora na vpojne podlage. Ima dober oprijem in v vertikalni regi ne polzi. Lahko ga prebarvamo v želeno barvno nianso, ne povzroča korozije, ne pušča madežev po montaži in je odporno proti staranju. Uporabljamo ga za pritrjevanje, fiksiranje in lepljenje dekorativnih elementov iz stiropora, EPS in XPS na večino vpojnih gradbenih materialov. Izdelek je namenjen izključno uporabi v notranjih prostorih.

 

Površine, ki jih lepimo, morajo biti čiste, suhe in brez oljnih madežev. Pri delu uporabljamo pištolo za kartuše. Pred iztiskanjem na kartušo montiramo plastični nastavek, ki ga lahko poljubno odrežemo glede na želeno širino nanosa. Pred uporabo priporočamo test oprijemljivosti na podlago. Pri lepljenju lepilo nanašamo v vodoravnih linijah (razmak 10–20 cm) ali točkovno.

Oprijem na zelo vpojne površine je možno izboljšati z predmazom (1 del lepila + 2 dela vode). Za doseganje dobrih lastnosti oprijema priporočamo, da sloj lepila med površinama ni tanjši od 2–3 mm. Zaradi izredno visoke moči lepljenja dodatno pričvrščevanje v večini primerov ni potrebno.

 

Lepilna masa prične utrjevati po ca 5 minutah, popolnoma utrjena je v 1–5 dneh odvisno od temperature, vlage in debeline tesnilnega spoja. Če iz kartuše nismo porabili vse tesnilne mase, moramo plastični nastavek na vrhu pri odprtini zapreti s tesnilnim trakom ali drugim priročnim sredstvom. Neutrjeno lepilno maso lahko očistimo z vodo, že utrjeno maso pa lahko odstranimo samo mehansko.

Površino lepilne mase lahko barvamo z večino premazov na vodni osnovi, kot tudi z dvo-komponentnimi premaznimi sistemi. Priporočamo, da svojo novo dekoracijo začnete barvati, ko je površina povsem utrjena, sicer lahko pride do razpok. Priporočamo predhoden preizkus na majhni površini.

Seveda pa je dekoracija sten in stropov z dekorativnimi elementi iz stiropora mogoča tudi ob prenovi stanovanja. Tako prenovljeno stanovanje dobi še posebno estetsko in elegantno dodano vrednost.