Montaža in namestitev klimatske naprave

Avgust 2021 – V času pasje vročine si tudi tisti, ki nismo zagovorniki klime, zaželimo, da bi jo imeli. Kadar ne želimo ali pa si trenutno ne moremo privoščiti centralne klimatske naprave, oziroma celotnega sistema klimatizacije, lahko najhujšo vročino prebrodimo z individualno klimatsko napravo. Slednjo lahko postavimo v izbrani prostor v stanovanju in pomagala bo ohranjati znosne temperature v našem domu …

Preden se lotimo montaže klimatske naprave, moramo izbrati prostor v našem domu, kjer se bo le-ta nahajala. Pri tem je pomembno, da izberemo prostor, ki je najbolj izpostavljen soncu in je posledično zaradi tega najbolj vroč prostor v našem domu. S tem si zagotovimo, da bo ta prostor prvi, ki bo ohlajen, kar bo naredilo bivanje v poletnih mesecih bolj prijetno in udobno. Ko izberemo primeren prostor, kjer želimo izvesti montažo in namestitev notranje klimatske naprave, preverimo ustreznost stenske površine, ki mora biti neovirana (torej umaknemo kakršne koli slike ali drugo vrsto dekoracije, ki so morebiti obešene). Priporočljivo je, da stenska površina (notranja in zunanja), ki smo jo izbrali, ni direktno izpostavljena sončni svetlobi ali kateremu drugemu viru toplote.

 

Montaža notranje enote klimatske naprave

Notranjo enoto klimatske naprave namestimo na višini 2 metra od tal (lahko tudi višje, če ima naš dom visoke strope). Od stropa in stranic drugih sten, oken ali vrat naj bo klimatska naprava oddaljena vsaj 15 centimetrov ter en meter stran od raznovrstnih priključkov za televizijo, internet in podobnih naprav, saj bližina in hrup teh naprav lahko povzroči operativne težave na naši klimatski napravi.

Za montažo notranje enote klimatske naprave bomo potrebovali nosilno ploščo, ki jo na steno pritrdimo tako, da najprej zvrtamo luknjo v steno, skozi katero bomo napeljali cevovod. Preden zvrtamo luknjo, ki mora biti nagnjena navzdol proti zunanjemu delu doma, preverimo tudi ustreznost lokacije na zunanji strani stene. Cev namestimo skozi izvrtano luknjo v steno od notranje enote do mesta, kjer bomo namestili zunanjo enoto klimatske naprave.

 

Sledi montaža notranje enote klimatske naprave na nosilno ploščo in priključitev cevi na odvod vode, ki se nahaja na klimatski napravi. Za zatesnitev notranje enote klimatske naprave vam priporočamo uporabo Neostik SILIKON NEUTRAL oz. ali Neostik LEPILNO TESNILNE MASE (v primeru, da je odprtina večja in bo potrebno naknadno barvanje), ki sta obenem primerna tudi za zatesnitev zunanje enote klimatske naprave.

Slika Neostik SILIKON NEUTRAL in Neostik LTM

Nadaljujemo z zapolnitvijo izvrtane luknje, ki smo jo izvrtali za montažo in namestitev notranje enote klimatske naprave. Za zapolnitev luknje uporabimo montažno poliuretansko peno Neostik PUR PENA UNIVERSAL ali pištolsko poliuretansko peno Neostik PUR PENA UNIVERSAL PIŠTOLSKA, ki poleg zapolnjevanja cevi omogoča tudi optimalno zvočno in toplotno izolacijo ne glede na velikost luknje, ki smo jo izvrtali.

 

Montaža zunanje enote klimatske naprave

Po zaključeni montaži notranje enote klimatske naprave sledi namestitev zunanje enote. Podobno kot smo storili pred montažo notranje enote, tudi tu najprej izberemo najbolj primerno lokacijo za namestitev zunanje enote klimatske naprave. Kot smo že omenili, mora biti slednja oddaljena od območij, na katera neposredno vpliva sončna toplota, hkrati pa naj bo zunanja enota odmaknjena pred prašnimi predeli, ki bi ji lahko škodovali in skrajšali življenjsko dobo. V kolikor imamo doma postavljeno radijsko ali televizijsko anteno, moramo pred montažo upoštevati tudi slednje. Zunanja enota klimatske naprave naj bo od anten oddaljena vsaj 3 metre.

 

Ko določimo ustrezno lokacijo, lahko namestimo zunanjo enoto klimatske naprave in jo priključimo na potrebne električne žice ter cev. Nadaljujemo z odzračevanjem, pri tem moramo iz naše nove klimatske naprave odzračiti zrak in vlago iz t. i. hladilnega kroga. Za slednje uporabimo vakuumsko črpalko, ki jo pustimo delovati toliko časa, dokler ne dosežemo absolutnega vakuuma. Nato preverimo še vse ventile, če ustrezno tesnijo in s tem preprečimo morebitno nezaželeno puščanje naprave.

Cevovod s sponkami pritrdimo na steno in del cevovoda, ki prihaja iz notranjosti na zunanjo stran zaščitimo z izolacijskim trakom, da bo ustrezno zaščiten pred mrazom. Luknjo, ki smo jo izvrtali za cevovod, zapremo s poliuretansko peno Neostik PUR PENO UNIVERSAL, ki je primerna za zapolnjevanje cevi in ostalih materialov.

 

S tem smo zaključili montažo notranje in zunanje enote klimatske naprave, kar pomeni, da se lahko prepustimo udobju ohlajenega doma tudi v najbolj vročih poletnih dneh.