Montaža okenskih in vratnih okvirjev s poliuretansko peno

Junij 2020 – Okenski okvirji in okvirji vrat so izdelani iz materialov, kot so les, aluminij, jeklo in plastika. Uporaba poliuretanske pene pri zapolnjevanju reg in ob vgradnji oken/vrat lahko znatno zmanjša stroške dela ter poveča višjo izolacijsko vrednost. Pomembno je, da, preden se lotite montaže, poznate lastnosti poliuretanske pene in se s tem izognete poznejšim poškodbam in stroškom.

Na kaj moramo biti še posebej pozorni pred začetkom montaže okvirjev s poliuretansko peno

Ker se poliuretanska pena med strjevanjem širi, je pomembno, da vemo, da v tem procesu nastajajo sile. Torej, če okvirjev nismo pravilno stabilizirali z mehanskimi pritrditvami (npr. z distančniki, zagozdami ali letvicami), lahko med procesom strjevanja pene na okvirjih iz PVC, aluminija ali lesa nastanejo deformacije. Pri montaži okvirjev zato vedno uporabljajte distančnike/zagozde med okvirjem in steno, da se okvirji postavijo pod pravim kotom in ostanejo stabilni (držijo svojo prvotno pozicijo). Dobro nameščeni distančniki/zagozde med steno in okvirjem preprečijo kakršne koli deformacije, ki se lahko pojavijo med strjevanjem. Priporočamo, da distančnike/zagozde namestite na vsakih 50 cm.

Distančnike/zagozde za namestitev okvirjev lahko odstranimo šele, ko se pena popolnoma strdi. Priporočamo, da so spoji okoli okvirja čim manjši in ne širši od 2,5 cm. Pena v širini spoja in globini spoja se ne bo nadalje razširila 1 na 2 uri po nanosu pri normalni sobni temperaturi in vlažnosti.

Na strjevanje poliuretanske pene vpliva veliko dejavnikov: temperatura, vlaga v prostoru, vrsta podlage ter širina in globina spoja. Ker se pogoji od montaže do montaže lahko zelo razlikujejo, je težko določiti, kdaj je končana širitev/zorenje pene. Če ste v dvomih, pustite distančnike nameščene  dlje časa. Priporočamo, da jih pustite nameščene vsaj 24 ur.

 

Enokomponentne poliuretanske pene Neostik uporabljamo za tesnjenje, vgrajevanje, izoliranje, zapolnjevanje in lepljenje različnih gradbenih materialov in predmetov. Peno s pomočjo dozirne pištole ali ‘’slamice’’ enostavno iztisnemo iz aerosolne doze, ki jo moramo pred uporabo dodobra pretresti. Po nanosu se poliuretanska pena v kombinaciji s temperaturo v prostoru pena razširi in strdi pod vplivom vlage iz podlage in zraka. Neostik ima v svojem portfelju več vrst poliuretanske pene, kot so: univerzalna, montažna, pena za strešnike, pena za izlocaijske plošče, pena z nizko ekspanzijo, ipd. Pene so na voljo v različnih embaliranjih prirejenih za nanos z priloženo ‘’slamico’’ (montažna) oz. nanašalno pištolo (pištolska).

Neostik PUR PENA UNIVERZAL omogoča številne aplikacije v gradbeništvu in elektroinštalacijah, pri zapolnjevanju cevi in ostalih materialov. Posebna formulacija omogoča dober oprijem na številne premaze.  Narejena iz visokokakovostnih surovin in dodatkov, ki omogočajo optimalno zvočno in toplotno izolacijo. Kakovosten ventil omogoča maksimalen iznos pene. Utrjuje s pomočjo zračne vlage in ima odličen oprijem na les, beton, opeko in plinobeton, kovino, aluminij, kamen in plastiko.

 

Površine, ki jih želimo tesniti, morajo biti čiste, odprašene in brez oljnih madežev. Suhe podlage pred nanašanjem pene navlažimo. Dozo s peno pred uporabo ogrejemo na delovno temperature (optimalna temperatura doze je med 20 °C in 25 °C, maksimalna pa 35 °C). Delovna temperatura ne sme biti nižja od +5 °C. Pred uporabo dozo ca. 20-krat dobro pretresemo z ventilom, obrnjenim navzdol. Odstranimo pokrov ter navijemo nastavek s cevko. Odprtine zapolnimo samo delno, saj pena po aplikaciji naraste za 2- do 3-krat in tvori kompaktno celično strukturo. Če zapolnjujemo odprtine, večje od 5 cm, priporočamo nanos pene v slojih.

 

Peno nanašamo z ventilom, obrnjenim navzdol. S pritiskom na ventil aktiviramo peno ter jo začnemo nanašati na dnu in nadaljujemo proti vrhu. Čas vezanja znaša običajno 5 do 10 minut pena pa je dokončno utrjena v času 1,5 – 5 ur. Utrjevanje sveže pene lahko pospešimo z navlaženjem podlage, pa tudi z vlaženjem sveže nanesene pene.

 

Ko zaključimo z delom, ventil in cevčico očistimo s čistilom. Neutrjeno peno je možno očistiti z Neostik PUR Čistilom utrjene ostanke pa mehansko. Utrjeno peno je potrebno zaščititi pred vplivi UV sevanja.

Ko je pena utrjena, jo obrežemo z ostrim nožem.