Prijeten delovni kotiček v manjšem stanovanju

April 2018 – Delo od doma zna biti zelo prijetna stvar, ker se praktično zbudimo na delovnem mestu, vendar pa od nas zahteva tudi več discipline. Dobro je, da imamo za to urejen poseben prostor. Če ste torej eden izmed tistih, ki svoje projekte opravlja na daljavo, ali pa si samo želite imeti poseben kotiček za čas, ko uporabljate računalnik in sestavljate svoj tedenski urnik  – je ta ideja prava za vas. Na nekaj kvadratnih metrih si lahko ustvarite prijeten kreativni prostor, ki bo samo vaš.

DELOVNI KOTIČEK PRED PRENOVO

Odločila sem se, da si bom doma v dnevni sobi uredila prijeten delovni kotiček. Za izvedbo celega projekta sem potrebovala le en dan. Poglejte, kako se lahko takega poletnega projekta lotite tudi sami.

 

POTREBNI PRIPOMOČKI

  • Notranja zidna barva Spektra LATEX MAT v odtenku HGV050 po barvni karti Monicolor 720
  • Neostik MONTAŽNO LEPILO EKSPRES
  • Neostik AKRIL
  • Manjši valjček in posodica za barvo
  • WallArt 3D dekorativne plošče, standardna dimenzija: 50 x 50 cm
  • Zaščitna folija ali papir, zaščitni trak

 

POSTOPEK

Za prenovo sem izbrala dekorativne WallArt 3D plošče, ki sem jih nalepila na del stene ob omari v dnevni sobi. Na hrbtni strani dekorativnih plošč sem po robovih in na stikih plošče s površino zidu, nanesla Neostik MONTAŽNO LEPILO EKSPRES. Tega lahko uporabljate za lepljenje različnih materialov (okrasnih elementov, ogledal, letvic, keramičnih ploščic) na steno. Njegova nosilnost je celo do 25 kg, je enostaven za nanašanje, ne pušča madežev, je brez neprijetnega vonja in se hitro suši.

 

Plošče sem lepila v dveh navpičnih vrstah po 5 kosov. Z njimi lahko prekrijete celo steno ali pa si zamislite čisto svojo postavitev. Plošče lažje postavite v pravilno linijo, če si pri tem pomagate z vodno tehtnico ali z aplikacijo na pametnem telefonu. Aplikacijo lahko prenesete na svoj telefon in ta pripomoček vam bo vedno na dosegu rok, tudi pri vaših prihodnjih ‘naredi sam’ opravilih. Nalepljene plošče dobro pritisnite ob zid, da se dobro primejo stene po celi površini.

 

Stike med ploščami sem zapolnila z Neostik AKRIL, tesnilno maso na akrilni osnovi, ki je najboljša izbira za tesnjenje stikov med različnimi materiali (med steno, mavčnimi ploščami in betonskimi elementi), pa tudi za popravila in zapolnjevanje razpok. Odličen oprijem ima tudi na omet, opeko, les, keramične ploščice in plastiko ter je tako res vsestransko uporabna pri hišnih ‘naredi sam’ opravilih.
Pri zapolnjevanju stikov z maso sem si pomagala kar s plastično kartico. Ko se bela masa posuši, njeno površino lahko dodatno zravnate s finim brusnim papirjem.

 

 

ZANIMIVOST

WallArt 3D stenske dekorativne plošče, oziroms obloge so ekološki zdelek, ki ga je mogoče tudi reciklirati. Narejene so iz naravnega materiala, ki ostane pri predelavi sladkornega trsja. Vlaknasta kaša, ki je ostanek pri proizvodnji trsnega sladkorja, je ena izmed najbolj obnovljivih surovin, saj lahko sladkorni trs žanjemo tudi trikrat letno.

 

Nadaljevala sem z nanosom svoje izbrane barve. Za barvanje plošč sem izbrala manjši valjček, da sem lahko njihovo površino v celoti lepo prekrila. Zidna barva Spektra LATEX MAT je odlično prekrivna, zadostuje že en sloj nanosa. Ker pa sem želela še večjo intenzivnost barve, sem dodala še en sloj.

 

Plošče sem zelo hitro pobarvala, saj je bila površina majhna, le nekaj kvadratnih metrov. Tak projekt brez večjega napora lahko zaključite v enem samem dnevu. Iz lastnih izkušenj svetujem, da z deli začnete dovolj zgodaj, tako kot jaz. Vsak material, ki ga nanašate, se mora namreč dobro posušiti, preden začnete z nanašanjem naslednjega. V teh toplih poletnih dneh to ni težava – dobra sprostitev, malo rekreacije in prenovljen kotiček je tukaj!

DELOVNI KOTIČEK PO PRENOVI

Izbrala sem visoko mizo in stol, ker se lepo podata prostoru in ga skupaj s pobarvano steno na videz podaljšata. Relief plošč poskrbi za razgibanost prostora in daje kotičku čisto svoj, poseben karakter. Zelena barva pistacije ni preveč intenzivna in se lepo zlije s prostorom. Dodala sem še prosojne zavese, ki omehčajo prehod med steno in oknom.

 

Obožujem palme in zelenje v stanovanju, zato sem jih vključila v ta kotiček, ki je sedaj prava mala džungla. Prenovljeni kotiček je moja nova oaza sprostitve, kjer se pri svojem delu počutim dobro in mi zagotavlja kreativno vzdušje.

Ideja in izvedba: Jana Koteska v sodelovanju s HELIOS.