Učinkovito lepljenje talnih oblog

Januar 2021 – Talne obloge nanesemo ali pritrdimo na spodnjo, strukturno plast tal. Narejene so iz tekstila, klobučevine, smole, gume, lesa ali drugih naravnih ali umetnih snovi. Zagotavljajo udobje, trajnost, varnost in dekoracijo. Največkrat so tista zadnja podrobnost, ki pomembno vpliva tudi celostni vtis prostora.

Talne obloge lahko vključujejo tepihe, preproge, pluto, laminat, ploščice, les in vinil. Preproge so odlične za dodajanje udobja, izboljšanje akustike prostorov in zaščito tal. Z njimi v prostoru ustvarimo toplo in prijetno vzdušje. Čeprav se pri tekstilnih talnih oblogah besedi preproga in tepih pogosto uporabljata izmenično, med njima obstaja razlika, ki si jo zlahka zapomnimo. Tepihi so pritrjeni na tla in običajno pokrivajo celotno površino tal, preproge pa niso pritrjene in redko pokrivajo celotna tla.

 

Talne obloge iz naravnega trdega lesa postajajo zaradi visokih cen vse bolj redka stvar. Linolej je naravni material, ki se je dolga leta pogosto uporabljal v mnogih domovih. Ker je kakovosten, trpežen in enostaven za čiščenje, je postal izjemno pogosto uporabljana talna obloga. Še posebej je cenjen zaradi svojih okolju prijaznih lastnosti. Zaradi navedenega je ponudba vinilnih talnih oblog v zadnjih letih izjemno zrasla in zdaj lahko izbiramo med zelo široko paleto tekstur, barv, vzorcev in formatov. Čeprav sta linolej in vinil v prodaji še vedno na voljo v roli, se vedno bolj prodajata v obliki ploščic in desk, ki jih je veliko lažje namestiti, oziroma nalepiti. Vinil je cenovno ugoden in lahko posnema videz drugih, dražjih materialov, kot so kamen in keramične ploščice.

 

Lepila za talne obloge uporabljamo pri zaključnih delih in adaptacijah v gradbeništvu in industriji, seveda pa so zelo uporabna tudi za domačo rabo. Lepilo za talne obloge je katera koli vrsta močnega, trajnega lepila za lepljenje talnih oblog na podlago. Za različne vrste tal so priporočljive različne vrste lepil, čeprav je mogoče nekatere večnamenske rešitve učinkovito uporabiti na več različnih materialih. Pri izbiri lepila za talne obloge moramo upoštevati več dejavnikov. Za podrobne informacije o izdelku vedno glejte tehnični list izdelka (obloge in lepila).

Podlaga je material neposredno pod zaključnimi tlemi. Nekatera lepila se bodo bolje lepila na različne vrste talnih oblog. Vlažen in manj kakovosten beton, na primer, zahteva drugačno lepilo kot tla s suhim, kakovostnim betonom. Če nameščate talno ogrevanje, boste morda potrebovali tudi posebno lepilo. Notranje talne površine na splošno niso izpostavljene velikim vremenskim vplivom in poškodbam zaradi vode. Če boste talno oblogo nameščali v zunanjem okolju, pa boste potrebovali lepilo za tla, ki bo kos stresu dežja, sonca, snega in mraza.

Pri lepljenju talnih oblog je pomembna tudi mazljivost lepila, ki pomeni kako dobro se lepilo oprime gladilke ali drugih orodij za nanašanje in kako enostavno ga je razporediti po podlagi. Če je lepilo preveč mazljivo, bo sloj nanosa pretanek, kar otežuje montažo talne obloge. Nasprotno pa je premalo mazljivo lepilo zelo težko razmazati.

 

Neostik VARIOCOLL je eno komponentno samolepilno disperzno lepilo na podlagi specialne disperzije in dodatkov. Namenjeno je lepljenju talnih in stenskih oblog iz plastike, tekstila in plute na beton, omet in druge vpojne podlage. Ko se odločate, koliko lepila boste potrebovali za vaš projekt namestitve talne obloge, morate upoštevati velikost prostora in nato dodati še 10 odstotkov za odpadek.

 

Površine, ki jih lepimo, pred lepljenjem očistimo vseh nečistoč, olj, maščob, ostankov barv, lakov in jih odprašimo. Površine morajo biti suhe, nosilne in brez razpok, vsebnost vlage v betonskih podlagah ne sme presegati 3%, v lesenih pa 12%. Obloge morajo biti pred uporabo/lepljenjem uležane in termostatirane pri sobni temperaturi (najmanj 24 ur).

Lepilo Neostik VARIOCOLL pred uporabo dobro premešamo. Na podlago ga nanašamo z nazobčano gladilko z zobovjem tipa B2 v enakomernem, tankem sloju. Počakamo 25–30 minut (odvisno od temperature in vpojnosti podlage), da se plast sloj lepila nekoliko osuši.

 

Pri večjih neravninah podlage (krivinah) priporočamo točkovni nanos lepila tudi na spodnjo stran obloge oz. uporabo kontaktnih lepil Neostik UNIVERSAL oz. Neostik PROFI PLUS. Oblogo nato položimo v še nekoliko vlažen sloj lepila in jo povaljamo s kovinskim valjem. Gladimo od sredine proti stenam. Morebitne popravke izvedemo takoj, prostor pa dobro prezračimo. Madeže lepila odstranimo z vodo, preden se le-ti osušijo, osušene madeže lepila pa odstranimo z organskimi topili (npr. aceton).

 

Lepilo je utrjeno po enem dnevu, končno vezivnost pa spoj doseže po nekaj dneh. Hitrost utrjevanja je v največji meri odvisna od vrste podlage in temperaturnih pogojev.

Pri uporabi lepila za lepljenje talnih oblog vedno upoštevajte vsa navodila proizvajalca. Vedno prej preverite, ali je določeno lepilo res primerno za lepljenje materiala na izbrano podlago. Pri uporabi lepil, ki se razvrščajo kot nevarna, poskrbite za dobro zračenje in uporabljajte predpisano osebno varovalno opremo.

Hlapne organske spojine (HOS) so škodljive spojine, ki se včasih izločajo iz nekaterih kemičnih lepil za talne obloge. Te spojine so lahko škodljive za kakovost zraka v zaprtih prostorih in imajo lahko negativen vpliv na ugodnost bivanja in človekovo zdravje. Na voljo so številne vrste lepil z različnimi stopnjami HOS. Če je to za vas pomemben dejavnik, primerjajte podobne izdelke in izberite tistega z najnižjo vsebnostjo HOS.