Ustvarite lepljenko z otroci

September 2021 – Otroci so že zasedli šolske klopi in pouk poteka v polnem zamahu. Ko se sami spominjamo svojih šolskih dni se zagotovo najprej spomnimo predmetov v katerih smo uživali in komaj čakali, da se prikažejo na urniku. Eden izmed teh predmetov je bila zagotovo likovna umetnost, kjer smo risali in ustvarjali najrazličnejše stvari. Ena izmed njih je bila tudi lepljenka ali kolaž.

Če nimate ideje, kaj bi v tem času ustvarjali s svojimi otroci je izdelava lepljenke ali kolaža odgovor na dlani. Lepljenka je umetniška tehnika, pri kateri se oblikuje umetniško delo z lepljenjem različnih koščkov papirja, tekstila, tenke plastike in podobnih materialov. Izbrane materiale lahko režemo ali trgamo. Pri izdelavi lepljenke ali kolažev se največkrat srečamo z dvema tehnikama izdelave, in sicer klasično lepljenje različnih barvnih papirjev in lepljenje že natisnjenih podob iz revij, časopisov, reklam in podobnih materialov. V umetniških vodah razlikujejo med lepljenkami tudi glede na pridobitev koščkov. V kolikor materiale trgamo ali celo lomimo, lepljenki pravimo trganka. Pri tem največkrat uporabljamo materiale kot so papir, karton, razne folije, lepenke, listje in podobno. Kadar pa materiale kot je papir, karton, tekstil, usnje, tanke pločevine in plastika ter folije režemo s škarjami pa rečemo lepljenki rezanka.

 

Ustvarjanje lepljenke gre za zelo preprost in zabaven način ustvarjanja z otroci, ne glede na njihovo starost. Obenem pa za kreiranje končnega izdelka ne potrebujete ogromno predznanja ali materialov. Pred pričetkom ustvarjanja z otroci si pripravimo barvne papirje, fotografije, časopise, reklame ali druge materiale, ki jih želimo uporabiti. Ni potrebno, da se omejujete zgolj na papirnate materiale, pri izdelavi lahko uporabite tudi vato, krpice, prtičke, raznorazne folije, plastiko in podobno, v jesenskem času pa tudi čudovite posušene liste dreves najrazličnejših oblik.

Preden se lotimo izdelave je potrebno izbrati tudi primerno podlago na katero bomo izbrane materiale prilepili v neko unikatno celoto, ki bo pripovedovala zgodbo. Podlaga naj bo malo bolj močna v kolikor se boste odločili za delo s tekstilom ali težjim materialom. V kolikor boste ustvarjali z barvnimi papirji oziroma barvnim kolažem ali že natisnjenimi podobami iz časopisov, revij in podobnih tiskovin potem bo zadoščal risalni papir ali šeleshamer poljubnih dimenzij. Če se pa odločite za drugačne materiale kot so na primer gumbi, semenke in podobno priporočamo lahko za podlago izberete tudi platno.

 

Za izdelavo lepljenke z otroci poleg izbrane podlage in materiala, ki ga boste trgali in nato lepili na podlago potrebujete lepilo, ki bo spojilo materiale na podlago. Če boste ustvarjali z mlajšimi otroci jim pomagajte natrgati ali zrezati papir oziroma poljuben material na koščke. Za lažje ustvarjanje z majhnimi otroci bo lažje če so koščki, ki jih boste skupaj lepili večji. Za lažjo usmeritev otrok pri ustvarjanju jim lahko s svinčnikom narišete poljuben motiv znotraj katerega otroci nato nalepijo koščke poljubnega materiala. Obenem mlajšim otrokom pomagamo pri samemu nanašanju lepila na material. Starejši otroci lahko pri ustvarjanju lepljenke sami natrgajo ali izrežejo izbrane materiale, ki jih nato nalepijo na podlago. Oblika natrganih ali narezanih materialov bo dodala dodaten kanček unikatnosti izdelku, ki ga boste ustvarili s svojimi otroci.

 

Z lepilom Neostik AQUA BOND UNIVERSAL bomo našo lepljenko učinkovito nalepili na podlago. Lepilo je narejeno na vodni osnovi in je prijazno do okolja. Z njim lahko lepimo papir, lepenko in karton. Preostanke lepila z rok enostavno speremo z mlačno vodo. Lepilo Neostik AQUA BOND EXPRESS veže hitreje, kar pomeni, da vam omogoča, da svojo lepenko lahko ustvarjate še hitreje.

 

Pri izdelavi lepljenke lahko dodatno uporabite tudi barvne flumastre ali barvice s katerimi lahko otroci dodatno kaj narišejo, pobarvajo ali celo napišejo. Lepljenko na manjši podlagi lahko preoblikujete tudi v unikatno voščilnico ali čestitko. Pri tem lahko otrokom pomagate pri izrezovanju materialov v določene oblike, ki jih izberete glede na namembnost voščilnice ali čestitke. Za lažje izrezovanje pa si lahko pomagate z izrezovalnimi šablonami s katerimi izrežete točno določene oblike iz (barvnega) papirja kot so srčki, krogci, smrekice in podobno. Otroci nato na šeleshamer ali podoben težji papir prilepijo izrezane oblike. Za dodatno popestritev lahko prilepite tudi gumbe, folije in naravne materiale kot je čudovito jesensko listje.

 

Ko bo vaš otrok že dodobra izpopolnil svoje veščine v izdelovanju klasične lepljenke, pa se lahko z njim lotite tudi bolj zahtevnega opravila in uporabite tudi druge, bolj zahtevne materiale.

Lepilo Neostik UNIVERSAL TRANSPARENT je prozorno univerzalno lepilo, nadvse primerno za splošno uporabo v šoli, doma in v pisarni ter tudi v modelarstvu. Priporočamo ga za lepljenje materialov, kjer želimo, da so madeži lepila manj vidni, predvsem za lepljenje papirja, lepenke in kartona. Poleg že navedenih materialov lepilo Neostik UNIVERSAL TRANSPARENT učinkovito lepi tudi usnje, tkanine, pluto in celo kamen.