Epoksidni lepkovi i kit: ko još za njih nije čuo?

Jul 2020 – Bilo da ste amater ili da profesionalno obrađujete različite materijale, nikako ne možete pobeći jednom pitanju: koji je lepak pravi? Izbor lepka već dugo se ne svodi samo na dobro poznat univerzalni i trenutni lepak.  Čini se da je za svaku moguću upotrebu dostupan drugi tip lepka, a to je činjenica koja nas može lako zbuniti… U nastavku vam predstavljamo dvokomponentni lepak Neostik EPOXY za lepljenje i dvokomponentni kit Neostik EPOXY za popunjavanje. Sa lepkom lepimo pukotine ukrasnih saksija, betonskih, kamenih ili crepanih ploča, podova, ograda, keramičkih pločica itd…. Sa kitom Neostik EPOXY KIT popravljamo odkrunjene delove ili popunjavamo prostor gde nedostaje deo. Ukratko, Neostik EPOXY lepak i Neostik EPOXY KIT su vrlo korisni pri uređenju vaše okućnice, balkona ili bašte.

Epoksidni lepak i kit upotrebljavamo za spajanje materijala gde se očekuje visoka čvrstoća i trajnost. Epoksidni lepak i kit se sastoje iz smole i očvršćivača, koji se ujedinjuju u tačnom odnosu. Mešanje te dve komonente vršimo tek pred primenom, zato što je vreme upotrebe zamešanog lepka/kita („pot life“ vreme za koje možemo iskoristiti smesu) relativno kratko. Vreme primene se po pravilu kreće oko 5 min za Neostik EPOXY SUPER 5 odnosno 90 minuta za Neostik EPOXY EXTRA. Dvokomponentni lepak/kit se po proteku tog vremena učvrsne i ne možemo ga promeniti ni sa mehaničkim ni sa toplotnim dejstvima. Konačno sušenje je po isteku od 24 do 48 h. Pri višoj temperaturi okoline brže stvrdne materijal. To znači da se brzina učvršćavanja pri višim temperaturama povećava.

Lepljenje sa epoksidnim lepkom Neostik EPOXY SUPER 5

Brzo vezujući dvokomponentni epoksidni lepak obezbeđuje jaku i izdržljivu vezu. Očvrsli sloj lepka otporan je na vodu, ulje i brojne hemikalije kao i na temperaturu od -40 °C do +120 °C. Idealan je za lepljenje popravki na metalu, plastici, drvetu, kamenu, mermeru, glini i betonu kao i za lepljenje različitih kombinacija materijala međusobno, npr. gvožđa za beton.

 

Površine, koje lepimo, pre lepljenja očistimo od svih nečistoća (ulja, masti, ostataka boja i lakova) i otprašimo ih. Površine moraju biti suve. Metalne površine ne smeju biti korodirane. Površine pred lepljenje ohrapavimo sa žičanom četkom ili brusnim papirom. Za odmašćivanje neupojnih površina upotrebljavamo benzin, aceton, itd. Upojne površine ne odmašćujemo korišćenjem razređivača.

 

Lepak pripremamo mešanjem prethodno istisnute materije iz dvojnog šprica, u predviđenom odnosu (1:1).  Sa podjednakim pritiskom na špric postižemo odgovarajući odnos istisnutih komponenti.

Homogeno promešan lepak nanesemo na jednu površinu koju lepimo. Najbolje karakteristike postižemo sa slojem lepka debljine oko 0,13 mm. Površine spojimo i po potrebi fiksiramo. Brzina vezivanja lepka Neostik EPOXY EXTRA je sporija i vreme upotrebljivosti smeše je prilično duže od Neostika EPOXY SUPER 5.

 

Fleke od lepka odstranimo sa acetonom, dok su još sveže. Kod osetljive kože mogu se pojaviti alergije, zato preporučujemo upotrebu zaštitne kreme i rukavica.

Za video tutorial kako pravilno koristiti lepak Neostik EPOXY posetite YouTube.

Zaptivanje epoksidnim kitom Neostik EPOXY KIT

Epoksidnu masu za mešanje Neostik EPOXY KIT upotrebljavamo za lepljenje, obnavljanje i zaptivanje većih pukotina u cevima, brže popravke cevovoda, radijatora, rezervoara, lepljenje i zaptivanje pod vodom (akvarijumi, bazeni), ankerisanje šrafova… Masu pripremljenu za upotrebu na većim površinama mesimo ručno. Homogeno umešana masa očvrsne za 15 minuta. Očvršćava takođe na vlažnim površinama čak i pod vodom. Kad eposkidni kit očvrsne možemo ga bušiti, brustiti ili farbati. Neostik EPOXY KIT je vodootporan i zato je idealan za upotrebu pod vodom u bazenima, ali i za klasične popravke vodovoda. Očvrsli sloj je otporan na slanu i slatku vodu, ulja i rastvarače. Može se koristiti i za izradu određenih komponenti. Najefikasnije lepi metal, drvo, kamen, mermer, porcelan, poliester i beton.

 

Takođe pre upotrebe Neostik EPOXY KITA moramo površine koje lepimo da očistimo od svih nečistoča (ulja, masti, ostataka boje i lakova) kao i da ih otprašimo. Metalne površine ne smeju biti korodirane. Površine pred lepljenjem nahrapavimo sa žičanom četkom, brusnim papirom itd. Sa aluminijumskih površina odstranimo oksidirani sloj. Za razmašćivanje neupojnih površina koristimo benzin, aceton itd. Upojne površine ne razmašćujemo upotrebom rastvarača.

 

Potrebnu količinu lepka/zaptivne mase odrežemo i obe komponente dobro umešamo (sve dok ne postignemo jednaku nijansu umešane mase – ca. 2 minuta) i tu masu nanesemo i jako učvrštimo.

Pripremljenu količinu je neophodno upotrebiti u sledećih 3 – 4 minuta. Dalja obrada (brušenje, bušenje) je moguća po učvršćavanju materijala (posle ca. 15 minuta).

 

Za zaptivanje mesta koja su pod pritiskom (npr. vodovodne cevi) otvor koji želimo zadihtovati prvo zapušimo sa čepom, čime smanjimo pritisak, pa posle to mesto obložimo sa pripremljenom masom. Nanetu masu neko vreme pridržimo prstima odnosno fiksiramo je lepljivom trakom.

Fleke od lepka odstranimo sa acetonom dok su još sveže. Kod osetljive kože može se pojaviti alergija, zato preporučujemo upotrebu zaštitne kreme i rukavica.

Za video tutorial kako pravilno koristiti kit Neostik EPOXY KIT posetite YouTube.