Jednostavna popravka nameštaja

Juli 2021. – Kod kuće svi imamo komad nameštaja kojem je već neko vreme potrebna konkretnija obnova ili popravka. Bilo da je reč o klimavoj stolici ili stolu, fioci koja se zaglavila ili komadu drvenog furnira koji se odlepio, popravka je obično lakša nego što mislite. Za neke popravke potrebni su vam posebni materijali, ali najčešće vam treba samo nekoliko osnovnih materijala, poput lepka, trake i šrafova i osnovnog seta alata. Vaša zbirka alata verovatno već sadrži bušilicu, šrafciger, metar, podesiva klješta i testeru.

Popravka rasklimane trpezarije

Svakodnevno koristimo trpezarijski sto i stolice. Vremenom njihovi spojevi popuštaju, sto i stolice postaju klimavi. Uz pomoću metode koju donosimo u nastavku možete sami popraviti svoju trpezariju kako bi izgledala kao nova.

Potrebno vam je:

  • Podesiva klešta
  • Neostik lepak za drvo
  • Aplikator
  • Elastična vrpca ili stolarska stega
  • Bušilica
  • Burgija 1/4 inča
  • 1 1/2-inčni šrafovi

Zavrnite noge stola. Potražite šrafove koji drže noge i ploču stola zajedno. Lakše ćete ih uočiti ako sto okrenete; a možete jednostavno leći ispod stola i uštedeti dodatan trud. Dobro zategnite svaki od šrafova podesivim kliještima i sto se više neće klimati. Zatim zalepite noge stolice. Okrenite stolicu naopako na radnoj površini (ili čak na stolu) i pritisnite svaku nogu posebno kako biste pronašli labave spojeve između noga i sedišta stolice. Kad pronađete labavi spoj, gurnite nogu u smeru od sedišta, a zatim u rupu ubrizgajte Neostik lepak za drvo. Nakon što ste na ovaj način pobrinuli za sve spojeve nogu na stolici, obmotajte elastičnu vrpcu oko sve četiri noge stolice kako bi se lepak stvrdnuo.

 

Ojačajte labave spojeve trim šrafovima. Ako spojevi nogu na stolici nisu stabilni i jako su klimavi, učvrstite spojeve između nogu i sedišta stolice pomoću šrafova. Pomoću burgija od 1/4 inča izbušite probnu rupu kroz spoljni deo noge i u nosač, a zatim zategnite 1/12-inčnim šrafom. Trim šrafovi imaju glavice male poput završnih eksera. Kada potopite glavu šrafa ispod drvene površine, šraf je gotovo nevidljiv.

Lepljenje furnira koji se odlepio

Većina nameštaja nije izrađena od masivnog drveta. Nameštaj je uglavnom izrađen od finog furnira od tvrdog drveta lepljenog na jeftiniji osnovni materijal. Vremenom se površinski furnir može odlepiti od podloge, posebno na ivicama. Popravite ga ponovnim lepljenjem furnira na podlogu.

Potrebno:

Prstom pažljivo podignite furnir koji se odlepio, tako da je dovoljno udaljen od podloge i da možete lepak rasporediti na podlogu ispod njega. Odlepljeni furnir podignite pomoću ključa ili noža i zataknite ga za deo furnira koji je još učvršćen. Pomoću dugog ravnog alata ili pomagala poput drvenog štapića za sladoled nanesite Neostik lepak za drvo na površinu na koju je pričvršćen furnir. Takođe možete upotrebiti četku ili špric. Ne zaboravite da nanesete lepak na celu površinu odvojenog furnira. Zatim uklonite potporu i pritisnite furnir nazad na površinu. Višak lepka uklonite vlažnim sunđerom, a zatim zalepljeni furnir osušite krpom. Pritisnite furnir na podlogu i učvrstite ga izolacionom trakom. Za dodatnu čvrstoću držite traku oko ivice ormarića ili stola i rastegnite je pre lepljenja. Ostavite traku preko noći dok se lepak potpuno ne osuši.

 

Popravka fioka koje zapinju

Fioke koje zapinju pri otvaranju i zatvaranju obično se mogu popraviti pričvršćivanjem njihovih labavih metalnih okova ili nanošenjem voska za podmazivanje fioka (fioke s drvenim vođicama).

Potrebno:

Započnite zatezanjem vođica. Izvucite fioku koju teže izvlačite i testirajte njenu stabilnost povlačenjem vođica. Ako ustanovite, da je vođica labava, zategnite šrafove šrafcigerom na prednjoj i zadnjoj strani fioke i ona će biti kao nova. Zatim pomoću šrafcigera zategnite šrafove koji spajaju prednju stranu fioke sa bočnim stranama. Ako su šrafovi istrošeni i više ne drže, uklonite ih i zamenite novim. Ako je fioka i dalje klimava, uklonite šrafove, odvojite spoj, nanesite Neostik lepak za drvo i ponovo pritegnite šrafove. Pre upotrebe fioke pričekajte nekoliko sati da se lepak potpuno osuši. Da biste poboljšali izvlačenje fioka sa drvenim vođicama, nanesite vosak za sveće ili pčelinji vosak duž vođica s obe strane fioke.

 

Poravnajte vrata ormarića koja se ne zatvaraju

Vrata ormarića, koja su se obesila i ne zatvaraju se pravilno, obično su rezultat savijenih ili oštećenih šarki ili olabavljenih šrafova.

Potrebno:

Da biste popravili vrata ormarića koja vise, najpre uklonite šarke s ormarića. To ćete postići tako da odvrnete šarke s vrata, uklonite vrata, a zatim uklonite šarke iz ormara. Proverite jesu li šarke savijene i zamenite ih novim. Rupice koje su eventualno nastale tokom popravke zapunite epoksidnim kitom. Umesite malu količinu epoksidnog kita Neostik EPOXY s učvršćivačem i pritiskom ga utisnite u rupice na šarkama vrata i okvira ormarića. Ostavite da se kit potpuno stvrdne (približno 15 minuta).

 

Kad se kit potpuno stvrdne, vratite šarke na vrata. Poravnajte šarke na vratima i olovkom označite položaje rupa. Izbušite probnu rupu na svakom označenom mjestu burgijom od 1/8 inča, a zatim privijte šarke na vratima. Na kraju postavite vrata nazad na ormarić. Držite jedna vrata na ormariću i poravnajte ih libelom. Označite rupe za šrafove na šarkama, uklonite vrata i izbušite pilot rupu na svakoj oznaci na ormariću. Vratite vrata i zavrnite šarke natrag na ormarić. Ponovite isti postupak s ostalim vratima, ostavljajući šest-milimetarski razmak između vrata.

 

Dvokomponentni epoksidni proizvodi (ljepila i kit) mogu se koristiti za popunjavanje rupica za šrafove, kao i za popunjavanje velikih rupa ili furnira koji nedostaje na komadima nameštaja koji ćete obojiti.