Kako da sami popravimo nakit?

Jul 2022. – Neki od vas su se verovatno već susreli sa situacijom da vam je pukla kopča omiljenog komada nakita, da se stvorio veliki čvor na lančiću, da je kamenčić otpao sa prstena ili minđuša i slično. Oštećeni komadi nakita završavaju u smeću ili se drže u nekoj udaljenoj fioci mesecima, ako ne i godinama, pre nego što se konačno odlučimo da ih odnesemo na popravku.

Utešićemo vas. Nisu vam potrebni stručnjaci ili juveliri za svaku popravku nakita; neke popravke prstenja, narukvica, ogrlica i minđuša možete uraditi sami. Polomljena omča minđuše, otpao kamen, zavezani lančić i slične popravke lako se mogu obaviti kod kuće.

 

Otpao kamen

Čak i nakit ukrašen kamenjem, bilo jeftinijim kubnim cirkonijumom, poludragim kamenjem ili dijamantima, može da se raspadne ili ošteti. Najčešće ispadne kamen, ali to ne znači da je vaš nakit sada uništen i da se morate oprostiti od njega… Pomoću epoksidnog lepka možete brzo pričvrstiti otpali kamen na nakit.

 

Da biste popravili nakit, potreban vam je sledeći materijal:

– Oštećen nakit

– Otpao kamen

– Pinceta

Neostik Epoxy Super 5 epoksidni lepak

Pripremite oštećen nakit za popravku. Pre nanošenja lepka na njega, očistite ga po potrebi. Ako je u pitanju mala rupica u koju ćete ponovo pričvrstiti kamen, možete koristiti čačkalicu ili tanku četkicu pomoću koje ćete naneti lepak. Na taj način ćete sprečiti da se lepak razlije po površini nakita.

Nanesite Neostik Epoxy Super 5 epoksidni lepak u rupicu, a zatim u nju pažljivo stavite otpali kamen pomoću pincete. Ostavite nakit najmanje 10 minuta kako bi se epoksidni lepak osušio i stvorio jaku i izdržljivu vezu. Na isti način možete pričvrstiti i druge komade nakita koji su možda otpali.

 

Kopča ili kukica minđuše je ispala iz držača

Sasvim je uobičajeno da se minđuše raspadnu tokom upotrebe, posebno ako su napravljene od mase za modelovanje na koju je pozadi pričvršćena kukica za minđuše. Inače, čak ni biserne minđuše nisu izuzetak, jer je obično privezak loše pričvršćen.

 

Da biste popravili minđuše, potreban vam je sledeći materijal:

– Minđuša

– Nova kukica ili kopča za minđušu

Neostik Epoxy Super 5 epoksidni lepak

Novu kukicu za minđuše možete kupiti u bilo kojoj specijalizovanoj prodavnici koja prodaje materijale za hobi. Lako je popraviti minđuše na kojima je privezak oštećen ili je otpao. Sve što vam je potrebno, osim nove kukice, jeste odgovarajući lepak.

Neostik Epoxy Super 5 dvokomponentni epoksidni lepak koji se brzo steže obezbeđuje jaku i izdržljivu vezu. Stvrdnuti sloj lepka je otporan na vodu, ulje i mnoge hemikalije, uključujući parfeme.

Samo budite pažljivi prilikom nanošenja; nemojte nanositi previše lepka, jer će se preliti po površini minđuše prilikom pričvršćivanja nove kukice. Ako se to dogodi, savetujemo vam da obrišete višak lepka što je pre moguće. Kada se lepak osuši i nova kukica bude pravilno pričvršćena, možete ponovo sa zadovoljstvom nositi minđuše.