Kako napraviti uzglavlje kreveta kod kuće?

Maj 2022 – Da li ste znali da prosečna osoba spava 26 godina svog života? Nekima od vas ovo može zvučati kao ideja iz snova, zar ne? Ono što je još više iznenađujuće jeste činjenica da provodimo neverovatnih sedam godina svog života pokušavajući da zaspimo. Ovo više zvuči kao noćna mora. Pogodan i, što je najvažnije, visokokvalitetan dušek ključan je za vaš san i odmor. Međutim, najviše pažnje u vizuelnom smislu privlače okvir kreveta i uzglavlje.

Uzglavlja kreveta poslednjih godina dospela su u centar pažnje u dizajnu i izboru kreveta. Izbor uzglavlja postao je praktično jednako važan kao i izbor visokokvalitetnog dušeka. Poslednjih godina raste popularnost tapaciranih uzglavlja koja nude mnogo veću udobnost korisniku.

 

Jednostavno rešenje: drveno uzglavlje

Najlakši i najbrži način da napravite sopstveno uzglavlje jeste od velikog komada drveta ili drvene daske. Ovo je najjednostavniji i najpovoljniji način da transformišete spavaću sobu bez ulaganja mnogo truda i energije.

 

Za izradu drvenog uzglavlja biće vam potreban sledeći materijal:

 • Velika drvena daska ili OSB ploča (željenih dimenzija)
 • Drvene letve (njihova širina treba da odgovara širini okvira kreveta)
 • Brusni papir
 • Električna bušilica sa potrebnim burgijama
 • Vijci
 • Neostik MASA ZA ZAPTIVANJE ZA SVE PODLAGE

 

Da biste napravili sopstveno drveno uzglavlje, prvo izaberite veliku drvenu dasku.  Njena veličina zavisi od vaših želja. Ako vam se sviđa najnoviji trend, ona može biti šira od okvira kreveta ili se jednostavno možete odlučiti za širinu kreveta. Druga mogućnost je da nabavite dugačke drvene letve i postavite ih jednu pored druge da biste napravili pravougaonik ili ih čak možete rasporediti nepravolinijski. To možete da uradite tako što ćete gurnuti jednu ulevo, sledeću udesno i ponavljati to sve do vrha uzglavlja. Još jedan materijal koji možete koristiti je OSB ploča, koja se lako pričvršćuje na zid iznad uzglavlja kreveta. Ako je potrebno, izbrusite drvenu dasku ili letve brusnim papirom kako biste uklonili iverje i dobili glatku površinu. Zatim odlučite koja strana daske će biti prednja i pričvrstite zavrtnjima drvene letve za zadnju stranu daske pomoću bušilice. Letve su tu da vam pomognu da postavite uzglavlje na okvir kreveta i, ako tako želite, na zid pored okvira kreveta. Dve bočne letve treba da budu duže od ostalih; one će biti pričvršćene vijcima za okvir kreveta. Sada nanesite Neostik MASU ZA ZAPTIVANJE ZA SVE PODLAGE na delove letvi postavljenih direktno na uzglavlje i paralelno sa zidom. Neostik zaptivna masa će obezbediti bolje prianjanje uzglavlja za okvir kreveta i njegovu stabilnost.

 

Uzglavlje od otpadnih paleta

Svestrana upotreba, ili bolje rečeno, ponovna upotreba starih otpadnih paleta u izradi nameštaja uzbudljiv je trend u poslednjih nekoliko godina. Stare palete dobijaju drugu priliku da zažive, novu šansu da funkcionišu u domovima kao klupski stolovi, klupe u trpezariji, police za knjige, balkonske saksije, šareni spoljašnji nameštaj za baštu i još mnogo toga. Evo kako možete koristiti otpadne palete da biste napravili novo uzglavlje za krevet.

Za izradu drvenog uzglavlja od otpadnih paleta biće vam potreban sledeći materijal:

Prilikom nabavke otpadnih paleta, prvo treba da utvrdite da li su u dovoljno dobrom stanju da služe kao uzglavlje. Palete treba da budu dovoljno čvrste i, pre svega, suve. Isto tako je važno proveriti da li ima parazita u drvetu. Ako ste uspeli da nađete palete u dobrom stanju, možete da nastavite sa izradom. Prvo treba izbrusiti palete da bi se uklonili izbočeni fragmenti koji bi mogli da vas zakače ili ubodu dok se odmarate ili pravite uzglavlje. Kada očistite palete, možete ih pričvrstiti za okvir kreveta bušilicom. Na kraju, nanesite malo Neostik MASE ZA ZAPTIVANJE ZA SVE PODLAGE na zadnju stranu paleta za veću stabilnost dok je uzglavlje od palete postavljeno uz zid.

 

Tapacirano uzglavlje

Tapacirana uzglavlja imaju izuzetno elegantan i vanvremenski izgled, a njihov udoban izgled je veoma primamljiv. Međutim, ako vas fotografije tapaciranih uzglavlja prvo asociraju na visoke cene, budite uvereni da niste jedini. Tapacirana uzglavlja i okviri kreveta obično nisu u niskom cenovnom rangu.  Ipak, ne odustajte od svog sna o plišanom uzglavlju još uvek, jer postoji jednostavan način da ga napravite sami kod kuće bez potrebe da zavučete ruku duboko u džep. Možda će vas iznenaditi koliko je jednostavno izraditi takvo uzglavlje.

Da biste napravili tapacirano uzglavlje, potreban vam je sledeći materijal:

 • Drvene letve (njihova širina treba da odgovara širini okvira kreveta)
 • Šperploča (odgovara širini i dužini ili letvama)
 • Tkanina (materijal, boja i dizajn po želji)
 • Kružna ili stona testera
 • Makaze
 • Klamerica
 • Električna bušilica sa potrebnim burgijama
 • Vijci
 • Sunđer
 • Dugmad za tapaciranje
 • Igla
 • Konac
 • Merna traka
 • Neostik MASA ZA ZAPTIVANJE ZA SVE PODLAGE
 • Lepak u spreju Neostik SPRAY PROFI UNIVERSAL (za lepljenje sunđera na šperploču)

 

Pre nego što počnete da pravite tapacirano uzglavlje, treba da izmerite okvir kreveta i odlučite koliko veliko uzglavlje želite. Možete da napravite uzglavlje šire od okvira kreveta ili jednako široko kao i okvir, šta god želite. Izbor zavisi od izgleda koji želite da postignete. Koristite mernu traku i zabeležite mere da biste bili sigurni da ste kupili šperploču i letve odgovarajuće veličine. To će vam takođe omogućiti da procenite količinu tkanine ili tekstila potrebnog za izradu presvlake koja će biti pričvršćena za osnovu od šperploče. Izbor materijala koji će pokriti uzglavlje u potpunosti zavisi od vas. Prodavnice metraže obično nude širok spektar tekstila, boja, materijala i šara. Izbor boja i šara je svakako važan jer one mogu da vam donesu novu atmosferu u spavaćoj sobi. Ako je vaš cilj da krevet deluje umirujeće na oko, predlažemo da odaberete nežne tonove boja kao što su svetloplava, nežnozelena, pastelnoroze, bež, bela ili svetlosiva. S druge strane, ako želite da oživite prostoriju, možete da odaberete smelije boje kao što su žuta, narandžasta ili crvena.

 

Kada pripremite sav alat i materijale, vreme je da se bacite na posao. Ako niste mogli da kupite šperploču ili podlogu odgovarajuće veličine, prvo ćete morati da koristite testeru da biste je isekli na željenu veličinu uzglavlja. Zatim, pričvrstite drvene letve na poleđinu šperploče pomoću bušilice. Letve treba da budu široke i duge kao ploča tako da mogu pravilno da se montiraju na zid iznad okvira kreveta.

Nanesite lepak u spreju Neostik SPRAY PROFI UNIVERSAL na prednju površinu šperploče. Zatim postavite sunđer preko lepka, a ako je sunđer veći od ploče makazama odsecite višak materijala. Za veću udobnost možete ponoviti postupak nanošenjem drugog sloja lepka u spreju i lepljenjem drugog sloja sunđera preko toga.

Pre pokrivanja sunđera tkaninom ili tekstilom, prvo ih treba ispeglati kako bi se izbeglo stvaranje nabora. Zatim postavite tkaninu, koja će poslužiti kao prekrivač za tapacirano uzglavlje, preko sunđera na drvenoj podlozi. Zatim okrenite uzglavlje licem nadole tako da prekrivač bude na dnu. Sada možete iseći ivice prekrivača ako je prevelik, ali obratite pažnju na to da ostavite strane bar nekoliko centimetara duže od sunđera jer će vam to omogućiti da pričvrstite prekrivač za zadnju stranu osnove gde se nalaze drvene letve.

 

Pre spajanja tekstilnog prekrivača sa drvenim letvama, uverite se da je dovoljno rastegnut kako bi se sprečilo stvaranje džepova koji će visiti. Koristeći klamericu, pričvrstite prekrivač za drvene letve po širini i dužini.

Ako želite da ulepšate uzglavlje dodavanjem dugmadi, prvo razmislite kako ćete ih rasporediti. Uzmite olovku i označite tačke na zadnjoj strani ploče gde želite da postavite dugmad. Koristite mernu traku da biste bili sigurni da su dugmad ravnomerno raspoređena. Zatim, izbušite male rupe kroz zadnju stranu ploče, tek dovoljno duboke da izbušite šperploču, ali ne i sunđer, jer ne želite da ga oštetite.

Kada izbušite sve rupe, uzmite debeli konac ili tanku žicu da biste ušili dugmad za tapacirani nameštaj na prednju stranu uzglavlja. Provucite iglu sa koncem ili žicom zajedno sa dugmetom i gurnite je kroz površinu tkanine i sunđera. Ponavljajte nekoliko puta dok dugme čvrsto ne ušijete za uzglavlje. Kada osetite da je dugme čvrsto pričvršćeno za tapacirano uzglavlje, provucite iglu kroz otvor na zadnjoj strani osnove od šperploče i pričvrstite konac ili žicu kako biste bili sigurni da će ostati na svom mestu. Time ćete sprečiti da dugme na prednjoj strani ispadne. Možete pričvrstiti konac ili žicu tako što ćete je zakačiti klamericom za osnovu.

Sada kada ste sve postavili, pređite na poslednji korak pričvršćivanja tapaciranog uzglavlja na zid kod gornje strane kreveta. Nanesite Neostik MASU ZA ZAPTIVANJE ZA SVE PODLAGE na drvene letve na poleđini uzglavlja i zalepite drvenu osnovu na zid.