Kako popraviti rupu u vratima?

April 2022. – Većina prosečnih vrata u kući ili stanu prilično su lagana i čak krhka u poređenju sa vratima sa masivnijim jezgrom. Takva vrata imaju, uglavnom, šuplja jezgra koja se vrlo brzo mogu oštetiti u trenutku nepažnje.

Kažu da nesreća nikad ne dolazi sama. Nije potrebno mnogo da bi se nenamerno prouzrokovala šteta i oštećenje nameštaja ili još gore, povreda nas samih. Kao što smo pomenuli u uvodu, većina unutrašnjih vrata u našim stanovima ili kućama izrađena je od lakih, nemasivnih materijala. Lagana, nemasivna i čak šuplja vrata mogu se brzo oštetiti ili probušiti, na primer, prilikom premeštanja nameštaja iz jedne prostorije u drugu, prilikom renoviranja ili obavljanja drugih kućnih poslova.

 

Oštećenje vrata ne izgleda lepo i obično ne možemo dugo da čekamo da popravimo ili čak kupimo nova vrata. Ukoliko šteta na vratima nije prevelika i ne moramo da kupujemo nova, vrata možemo i sami da popravimo uz pomoć odgovarajućeg alata i sredstava za popunjavanje rupe u vratima (kao što je PUR pena).

Najbolji način za popravku oštećenih vrata je popunjavanje rupe u vratima. To će sprečiti da vrata puknu. Punilo će to sprečiti jer se stvrdne odmah nakon nanošenja. Proces popravke je prilično jednostavan i ne zahteva preterano prethodno znanje ili veštine. Ova vrsta postupka popravke je slična popravci rupa u (suvom) zidu ili u drugim materijalima.

Da biste popravili rupu na vratima, potreban vam je sledeći pribor:

Neostik PUR pena UNIVERZAL

– Zaštitne rukavice

– Višenamenski nož

– Brusni papir ili orbitalna brusilica

– Krpa za čišćenje

– Nož za kit

– Epoksidna masa za gnječenje Neostik EPOXY KIT

– Premaz za drvene površine

– Četka

 

Popravke vrata mogu se obaviti bez skidanja vrata sa šarki. Međutim, popravka će biti mnogo lakša i preciznija ako ipak uklonite vrata i izbrusite ih pre popravke i očistite površinu krpom. Kada je površina očišćena i spremna, možete početi sa popravkom ili popunjavanjem rupe u vratima.

Da biste popunili rupu u vratima, biće vam potrebna Neostik PUR pena Univerzal, koja omogućava mnoge primene u građevinskim i električnim instalacijama, u punjenju cevi i drugih materijala.   Posebna formulacija omogućava dobro prianjanje na mnoge premaze. Neostik pur pena Univerzal je napravljena od visokokvalitetnih sirovina i aditiva koji obezbeđuju optimalnu zvučnu i toplotnu izolaciju. Ako prvi put koristite PUR penu, podsećamo vas da ona ima tendenciju da se lepi za materijale kao što su tekstil, drvo i slično. PUR penu je prilično teško ukloniti, zato budite što precizniji i pažljiviji prilikom nanošenja.

 

Preporučujemo upotrebu zaštitnih rukavica prilikom nanošenja PUR pene. Nanesite PUR penu na oštećenu površinu ili je isprskajte u rupu. PUR pena se širi nakon nanošenja i popunjava prazninu unutar vrata. Kada se PUR pena stvrdne, jednostavno je isecite duž površine vrata gde su možda ostali neki neželjeni ostaci. Zatim nanesite punilo na ispunjenu površinu kako biste izgladili površinu vrata. To će učiniti površinu vrata otpornom na dodatna oštećenja i moguće pukotine koje mogu nastati ako se vrata ne poprave.

Za ovaj postupak preporučujemo upotrebu epoksdne mase za gnječenje Neostik EPOXY KIT, koja se koristi za lepljenje, popravku i zaptivanje pukotina i cevi, brze popravke cevovoda, radijatora, rezervoara, podvodnih popravki (akvarijuma, bazena), ankerisanje vijaka i slično. Epoksi kit se može izbrusiti nakon što se osuši. Površina tako postaje ravna i glatka i stapa se sa ostatkom površine vrata.

 

Uklonite višak epoksi kita odgovarajućim nožem. Morate biti pažljivi i pokušati da izgladite površinu duž ivica. Ako je potrebno, možete lagano izbrusiti površinu na kraju, kako ne bi bila neravna.

 

Da bi popravka bila zaista besprekorna, na popravljena vrata možete naneti i završni premaz za drvo, koji će lepo popuniti poslednje male vidljive nedostatke i štetu učiniti potpuno nevidljivom.