Moderna dekoracija prostora za vreoma kratko vreme

Februar 2021 – Polako se opraštamo od zime i već se radujemo proleću. Zbog same pandemije i dalje smo vezani uglavnom za svoje domove, pa smo samim tim i u iskušenju da malo promenimo i obogatimo svoj dom. To možete uraditi samostalno, uz manju novčanu investiciju. Predlažemo vam da ukrasite zidove ili plafon u vašoj kući ili stanu ukrasnim elementima napravljenim od stiropora, koji se veoma lako postavljaju.

Stiropor se pokazao kao veoma svestran. Prvo na šta pomislimo kada je stiropor u pitanju, jeste njegova upotreba za izolaciju ili za zaštitu predmeta tokom pošiljke ili transporta. Zbog svoje male težine, veoma je pogodan za izradu različitih zidnih obloga koje ne zahtevaju krutu vezu da bi ostale pričvšćene za zid.

3D zidni paneli

3D zidni paneli omogućavaju pokrivanje velikih zidnih površina i potpuno menjanje celokupnog izgleda sobe. Možete ih ugraditi u dnevnu sobu, hodnik, spavaću sobu ili dečiju sobu. Takođe su pogodni za poslovne prostore, hotele, restorane; ukratko 3D zidni paneli su svestrani i veoma popularni. Oni sobi daju potpuno jedinstven izgled. Jednom postavljene panele na zid, možete obojiti vašom omiljenom bojom. Pored svoje estetske vrednosti, 3D paneli nude toplotnu i zvučnu izolaciju, pa ćete njihovim pričvršćivanjem, zadovoljiti i estetske i izolacijske potrebe.

 

Plafonski venci ili rozetne

Oblici plafonskih dekoracija u obliku venaca ili prstena, postaju omiljeni detalji u uređenju enterijera.

 

Zidni i plafonski dekorativni profili

Ravne linije ukrasnih profila omogućavaju nam da ih koristimo u najrazličitije svrhe. Najčešće ih koristimo kao završne ukrasne letvice između plafona i zida. Zidne i plafonske dekorativne profile u manjim veličinama koristimo u manjim prostorijama, a možemo se odlučiti za veće veličine za dekoraciju većih prostora, bez ikakve bojazni.

 

Izrezani oblici

Posebni oblici, naročito iz sveta prirode, kao i  geometrijski oblici postaju trodimenzionalna zidna umetnička dela. Veoma elegantno se ističu na zidu obojenim kontrastnom bojom.

 

Ukoliko želite da pričvrstite ukrasne elemente od stiropora na zid ili plafon, lepak kojim budete lepili mora imati optimalnu moć držanja pri slabom opterećenju. Pored lepljenja različitih elemenata najvećom snagom, da bi se udovoljilo estetskim zahtevima takvih projekata dekoracije u stanu, lepak mora biti nevidljiv golim okom. Najbolji lepak za određeno pričvršćivanje, će zavisiti u velikoj meri od težine, veličine i površinskih svojstava elemenata koji se lepe.

 

Neostik MONTAŽNI LEPAK ZA STIROPOR je dizajniran za brzu ugradnju elemenata stiropora na upojne podloge. Ima vrlo dobro prijanjanje i u vertikalnim fugama ne klizi. Može da se boji, ne izaziva koroziju, ne izaziva mrlje i otporan je na starenje. Koristimo ga za pričvršćivanje, fiksiranje i lepljenje dekorativnih elemenata od stiropora, EPS i XPS na većinu upijajućih građevinskih materijala. Proizvod je isključivo pogodan za korišćenje u enterijeru.

 

Podloga za lepljenje mora biti čista, suva i bez masnih fleka. Koristimo pištolj za silikone. Pre ekstrudiranja motiramo plastični nastavak za tube, koji se može odseći u skladu sa željenom širinom primene. Pre upotrebe preporučujemo test prijanjanja na podlogu. Kada lepite, nanesite lepak u vodoravnim linijama ( razmak 10 – 20 cm) ili tačkasto.

Prijanjanje na visoko upijajuće površine može se poboljšati prajmerom (1 deo lepka + 2 dela vode). Da bi se postiglo odgovarajuće pripajanje, preporučujemo da sloj lepka između površina ne bude tanji od 2-3mm. Zbog izuzetno visoke čvrstoće lepljenja, u većini slučajeva nije potrebno dodatno pričvršćavanje.

 

Lepak počinje da se učvršćuje nakon približno 5 minuta, a potpuno se učvrsti za 1-5 dana u zavisnosti od temperature, vlažnosti i debljine sloja. U slučaju da nismo potrošili sav lepak iz kartuše, moramo zatvoriti plastični deo na vrhu lepljivom trakom ili drugim pogodnim sredstvima. Nestvrdnuti lepak može se očistiti vodom, a već očvrsla masa se može ukloniti samo mehaničkim putem.

Površina lepka može se bojiti većinom premaza na bazi vode, kao i dvokomponentnim sistemima premaza. Preporučujemo da započnete farbanje nove dekoracije kada površina potpuno očvrsne, inače se mogu pojaviti pukotine. Preporučujemo preliminarni test na maloj površini.

Naravno, ukrašavanje zidova i plafona ukrasnim elementima od stiropora, moguće je prilikom renoviranja stana, koji time dobija posebnu estetsku i elegantnu dodatu vrednost.