Napravite kolaž sa decom

Septembar 2021. – Deca su već zauzela školske klupe, a nastava je u punom jeku. Prisećajući se svojih školskih dana, sigurno se prvo setite predmeta u kojima ste uživali i jedva čekali da se pojave u rasporedu. Verujemo da je jedan od njih bila likovna umetnost, gde ste crtali i stvarali različite stvari, među njima i nalepnice ili kolaž.

Ako u ovom trenutku nemate ideju što biste kreirali sa svojom decom, izrada nalepnice ili kolaža je dobar predlog. Lepljenje je umetnička tehnika u kojoj se umetničko delo stvara lepljenjem različitih komada papira, tekstila, tanke plastike i sličnih materijala. Odabrani materijali mogu se seći ili cepati. Prilikom izrade nalepnice ili kolaža najčešće nailazimo na dve tehnike izrade, a to su klasično lepljenje papira različitih boja ili lepljenje već ispisanih slika iz časopisa, novina, oglasa i sličnih materijala. U umetničkom svetu kolaže razlikujemo prema načinu dobijanja komada. Ukoliko materijale cepate ili lomite, kolaž nazivamo cepanim. Pri tom se najčešće koriste materijali poput papira, raznih folija, kartona, lišća i slično. Međutim, kad se materijali poput papira, kartona, tekstila, kože, tankih listova te plastike i folije seku makazama, onda se nazivaju izrezani kolaži.

 

Izrada nalepnice vrlo je jednostavan i zabavan način stvaranja s decom, bez obzira na njihov uzrast. Istovremeno, za stvaranje konačnog proizvoda nije vam potrebno mnogo predznanja ili materijala. Pre nego što započnete stvarati s decom, pripremite papire u boji, fotografije, novine, oglase ili druge materijale koje nameravate upotrebiti. Ne morate se ograničiti samo na papirne materijale, možete koristiti i vatu, krpe, salvete, razne folije, plastiku i slično, kao i prekrasno jesenje osušeno lišće drveća najrazličitijih oblika.

Pre nego što počnete sa izradom, potrebno je odabrati odgovarajuću podlogu na koju ćete lepiti odabrane materijale u jedinstvenu celinu koja će ispričati priču. Podloga bi trebalo da bude malo čvršća ako se odlučite za rad sa tekstilom ili težim materijalima. Ukoliko nameravate da radite sa papirom u boji, kolažem u boji ili već ispisanim slikama iz novina, časopisa i sličnih štampanih materijala, biće dovoljan običan papir ili hamer papir bilo koje dimenzije. Ako se ipak odlučite za različite materijale poput dugmića, semenki i sl., preporuka je koristiti platno kao podlogu.

 

Za izradu nalepnice, osim odabrane podloge i materijala koji ćete cepati, a zatim lepiti za podlogu, potreban vam je lepak koje će spojiti materijale za podlogu. Ako ćete stvarati sa mlađom decom, pomozite im da iscepkaju ili iseku papir ili bilo koji materijal na komade. Kako biste dodatno olakšali rad sa malom decom, napravite veće komade za lepljenje. Da biste deci olakšali rad, olovkom možete nacrtati bilo koji motiv unutar kojeg deca zatim lepe komade bilo kog materijala. Istovremeno pomozite mlađoj deci da nanesu lepak na materijal. Starija deca mogu sama da iscepkaju ili iseku odabrane materijale pri izradi nalepnice koju lepe za podlogu. Oblik iscepkanih ili isečenih materijala daće dodatnu notu jedinstvenosti proizvodu koji ćete stvoriti sa svojom decom.

 

Sa lepkom Neostik AQUA BOND UNIVERSAL efikasno ćete zalepiti vašu nalepnicu na podlogu. Lepak je napravljen na vodenoj bazi i ekološki je prihvatljiv. Može se koristiti za lepljenje papira i kartona. Preostali lepak sa ruku lako možete oprati mlakom vodom. Lepak Neostik AQUA BOND EXPRESS ima veći sadržaj lepka od ostalih vrsta belih lepkova i zato se brže veže, što znači da vam omogućava još brže stvaranje sopstvenog kolaža.

 

Prilikom izrade nalepnice možete koristiti i flomastere u boji ili bojice pomoću kojih deca mogu dodatno crtati, bojiti ili pisati. Takođe, kolaž na manjoj podlozi lako preoblikujete u unikatnu čestitku. Pritom možete pomoći deci da izrežu materijale u određene oblike koje odaberete prema nameni čestitke. Kako biste olakšali rad, pomoću šablona možete iseći određene oblike iz (obojenog) papira, poput srca, krugova i slično. Deca zatim lepe izrezane oblike na hamer papir ili sličan deblji papir. Za dodatni »touch« možete zalepiti dugmad, folije i prirodne materijale poput predivnog jesenjeg lišća.

 

Nakon što vaše dete usavrši svoje veštine u izradi klasičnog kolaža, možete sa njim preuzeti i zahtevniji zadatak i upotrijebiti druge, zahtevnije materijale.

Lepak Neostik UNIVERSAL TRANSPARENT je prozirni univerzalni lepak, posebno prikladan za opštu upotrebu u školi, kod kuće i u kancelariji, kao i za modelovanje. Preporučujemo ga za lepljenje materijala kada želimo da mrlje od lepka budu manje vidljive, posebno za lepljenje papira i kartona. Osim već spomenutih materijala, Neostik UNIVERSAL TRANSPARENT efikasno lepi i kožu, tkanine, plutu, pa čak i kamen.