Prijatan radni kutak u manjem stanu

April 2018 – Samo par kvadratnih metara je dovoljno da stvorite prijatan kreativni prostor koji će biti samo vaš. Rad od kuće može biti vrlo prijatna stvar. Praktično, budimo se na radnom mestu, ali to zahteva takođe i veću disciplinu. Zato je važno da za to imamo posebno uređen prostor. Ako ste jedan od tih koji svoj posao obavlja na daljinu ili samo želite imati poseban prostor kada upotrebljavate kompjuter pri sastavljanju svoj nedeljnog rasporeda, ova ideja je prava za vas.

RADNO PROSTOR PRE RENOVIRANJA

Odlučila sam da u dnevnoj sobi napravim sebi prijatan radni prostor. Za izvođenje cele ideje potreban mi je samo jedan dan. Pogledajte kako lako takav projekat možete i sami realizovati.

 

POTREBAN MATERIJAL:

  • Spektra unutrašnja zidna boja LATEX MAT u nijansi V050 po ton karti Monikolor 720
  • Neostik MONTAŽNI LEPAK EXPRES
  • Neostik AKRILNI KIT
  • Manji valjak i posuda za boju
  • WallARt 3D dekorativne ploče, standardne dimenzije: 50×50 cm
  • Zaštitna folija ili papir i krep traka.

 

RENOVIRANJE

Za renoviranje sam izabrala dekorativne WallART 3D ploče koje sam nalepila na deo zida pored ormana u dnevnoj sobi. Na poleđini dekorativnih ploča sam po ivicama i delovima koji naležu na zid nanela Neostik MONTAŽNI LEPAK EXPRES. Ovaj lepak možete koristiti za lepljenje različitih materijala (urasnih elemenata, ogledala, letvica, keramičkih pločica) na zid. Njegova nosivost je čak do 25kg, jednostavan je za korišćenje, ne ostavlja fleke, bez neprijatnog mirisa je i brzo se suši.

 

Ploče sam lepila u dva vertikalna reda po 5 kom. Njima možete prekriti ceo zid ili kreirati svoju postavku. Ploče ćete lakše postaviti u pravilnu liniju ako se pomažete libelom ili aplikacijom na pametnom telefonu. Aplikaciju instalirajte na telefonu i ta pomoć će vam uvek biti na dohvat ruke, čak i kod sledećih »uradi sam« poslova. Zalepljene ploče dobro pritisnite uz zid, kako bi se dobro zalepile po celoj površini.

 

Spojeve izmedju ploča sam zapunila Neostik AKRILNIM KITOM, zaptivnom masom na akrilnoj osnovi koja je najbolji izbor za zaptivanje spojeva kod različitih materijala (između zidova, na vertikalnim pločama i betonskim elementima) kao i za popravke i ispunu raznih pukotina. Odličan prijem ima na malter, ciglu, drvo, keramičke pločice i plastiku te je tako istinski višenamensko sredstvo upotrebljivo pri kućnim »uradi sam« poslovima.
Pri zapunjavanju spojeva akrilnom masom, pomagala sam se plastičnom karticom. Ako se bela masa zasuši, njenu površinu možete dodatno izravnati finim brusnim papirom.

 

 

ZANIMLJIVOST

WallArt 3D zidne dekorativne ploče odnosno obloge predstavljaju ekološki proizvod koji se može reciklirati. Izrađene su od prirodnog materijala koji ostaje pri preradi šećerne trske. Vlaknasta kaša koja je ustvari ostatak kod proizvodnje šećera, jedna je od najobnovljivijih sirovina.

 

Nastavlila sam sa aplikacijom svoje izabrane boje. Za farbanje ploča izabrala sam manji valjak kako bih mogla celu površinu ploča prekriti bojom. Zidna boja Spektra LATEX MAT je odlično pokrivna boja, dovoljan je samo jedan sloj. Ali kako sam želela intenzivniju nijansu, nanela sam još jedan sloj.

 

Ploče sam vrlo brzo ofarbala, površina nije bila velika, samo par kvadrata. Ovaj projekat možete realizovati u toku jednog dana. Iz svog iskustva savetujem da sa radom počnete rano, ovako kao ja. Svaki materijal koji nanosite mora se dobro osušiti pre nego što počnete sa aplikacijom sledećeg materijala. U ovim toplim danima to nije problem – malo rekreacije, malo opuštanja i obnovljen kutak je tu!

RADNI KUTAK NAKON RENOVIRANJA

Odabrala sam visoku stolicu i sto, jer lepo izgledaju u prostoru i zajedno sa ofarbanim prostorom ga produbljuju. Reljefne ploče obezbeđuju razuđenost prostora i daju mu poseban karakter. Zelena nijansa zida nije previše intenzivna i lepo se uklapa u prostor. Dodala sam i providne zavese kao prelaz između zida i prozora.

 

Obožavam palme i zelenilo u stanu, zato sam ih i uključila u ovaj kutak koji je sada prava mala džungla. Obnovljeni prostor je moja nova oaza za opuštanje, gde se tokom rada osećam dobro, a ujedno mi obezbeđuje i kreativnu atmosferu.

Ideja i realizacija: Jana Koteska u saradnji sa Heliosom