Ugradnja prozora ili vrata poliuretanskom penom

Jun 2020 – Prozori i okviri vrata napravljeni su od materijala kao što su drvo, aluminijum, čelik i plastika. Upotreba poliuretanske pene pri ispunjavanju spojeva i prilikom ugradnje prozora / vrata može značajno smanjiti troškove rada i povećati kapacitet izolacionog materijala. Važno je da se pre početka ugradnje upoznate sa svojstvima poliuretanske pene i na taj način izbegnete naknadna oštećenja i troškove.

Na šta moramo obratiti posebnu pažnju pre ugradnje okvira poliuretanskom penom

Kako se poliuretanska pena tokom stvrdnjavanja širi, važno je znati da se u ovom procesu javljaju sile. Dakle, ako okviri nisu pravilno stabilizovani mehaničkim pričvršćivačem (npr. sa distancerima, klinovima ili letvicama), tokom procesa očvršćivanja pene, mogu se pojaviti deformacije na PVC, aluminijumskim ili drvenim okvirima.

Pri postavljanju okvira uvek koristite distancere / klinove između okvira i zida kako biste osigurali da se okviri postave pod uglom od 90 ° i da ostanu stabilni (zadrže prvobitni položaj). Dobro postavljeni distanceri / klinovi između zida i okvira sprečavaju deformacije koje se mogu pojaviti tokom stvrdnjavanja. Preporučujemo da postavite distancere / klinove na svakih 50 cm. Uklonite distancere / klinove za montažu okvira tek kada pena potpuno očvrsne. Preporučujemo da spojevi oko okvira budu što je moguće manji i ne širi od 2,5 cm. Pena u širini i dubini spoja se neće širiti dalje od 1 do 2 sata nakon nanošenja na sobnoj temperaturi i vlažnosti.

Na stvrdnjavanje poliuretanske pene utiče veliki broj faktora: temperatura, vlažnost vazduha, vrsta podloge, širina i dubina spoja. Budući da uslovi mogu značajno da variraju od montaže do montaže, teško je odrediti kada je završeno širenje / očvršćavanje pene. Ako ste u nedoumici, držite  distancere duže vreme. Preporučujemo da ih ostavite nameštene najmanje 24 sata.

 

Mi koristimo Neostik jednokomponentne poliuretanske pene za zaptivanje, ugradnju, izolaciju, punjenje i lepljenje različitih građevinskih materijala i predmeta. Uz pomoć pištolja za raspršivanje ili cevčice, pena se može lako iscediti iz aerosolne limenke, koja se pre upotrebe mora dobro protresti. Nakon nanošenja poliuretanska pena u kombinaciji sa sobnom temperaturom širi se i očvršćuje pod uticajem vlage iz podloge i vazduha. Neostik u svom asortimanu ima nekoliko vrsta poliuretanskih pena, kao što su: univerzalna, montažna, pena za pločice, pena za izolacione panele, niskoekspandirajuća itd. Pene su dostupne u različitim veličinama pakovanja, koje se proizvode za nanošenje cevčicom (montažne), ili za nanošenje špricanjem (pištolj).

Neostik PUR PENA UNIVERZAL omogućava brojne primene u građevinskim i električnim instalacijama, u punjenju cevi i drugog materijala. Specijalna formulacija obezbeđuje dobro prianjanje na mnoge premaze. Napravljena je od visokokvalitetnih sirovina i aditiva koji pružaju optimalnu toplotnu i zvučnu izolaciju. Kvalitetni ventil omogućava maksimalni izlaz pene. Očvršćava izlaganjem atmosferskoj vlazi i ima dobru adheziju na drvo, beton, ciglu, metal, aluminijum, kamen i plastiku.

 

Površine koje treba zaptivati moraju biti čiste, bez prašine i bez masnih mrlja. Navlažite podlogu pre nanošenja pene. Pre upotrebe, zagrejte penu na radnu temperaturu (optimalna temperatura aerosolne posude je između 20 ° C i 25 ° C, maksimalna 35 ° C). Radna temperatura ne sme biti niža od + 5 ° C.

Pre upotrebe, promućkajte dobro aerosol, otprilike 20 puta, sa ventilom naopako. Skinite poklopac i namotajte nastavak sa cevčicom. Prazninu popunite do pola pošto se nakon nanošenja pena širi 2 do 3 puta i formira kompaktnu ćelijsku strukturu. Pena će se nakon nanošenja proširiti i popuniti ostatak. Ako popunjavate praznine šire i dublje od  5 cm, preporučujemo da penu nanesete u više slojeva.

 

Da biste naneli penu, okrenite aerosol naopako i pritisnite ventil. Pritiskom na ventil aktivirajte penu i započinite nanošenje od dna prema vrhu. Vreme vezivanja je obično 5 do 10 minuta, a pena potpuno otvrdne za 1,5 do 5 sati. Otvrdnjavanje sveže pene može se ubrzati vlaženjem podloge, kao i vlaženjem sveže nanešene pene.

 

Kada završite, očistite ventil i cevčicu čistačem. Neočišćenu penu očistite Neostik PUR sredstvom za čišćenje. Stvrdnute ostatke pene treba mehanički ukloniti. Očvrsnulu penu zaštitite od uticaja UV zračenja.

Nakon što pena očvrsne, obrežite je oštrim nožem.