Jednostavan popravak namještaja

Srpanj 2021. – Svi doma imamo komad namještaja kojem je već neko vrijeme potrebna konkretnija obnova ili popravak. Bilo da je riječ o klimavoj stolici ili stolu, ladici koja se zaglavila ili komadu drvenog furnira koji se odlijepio, popravak je obično lakši nego što mislite. Za nešto manje popravaka potrebni su vam posebni materijali, ali obično vam treba samo nekoliko osnovnih materijala, poput ljepila, trake i vijaka, i osnovni set alata. Vaša zbirka alata vjerojatno već sadrži bušilicu, odvijač, mjerač, podesiva kliješta i pilu.

Popravak rasklimanog blagovaonskog seta

Svi mi svakodnevno koristimo blagovaonski set, pa s vremenom njegovi spojevi popuštaju, stol i stolice postaju klimavi. Uz pomoću metode koju donosimo u nastavku možete sami popraviti svoj blagovaonski set kako bi izgledao kao nov.

Potrebno vam je:

  • Podesiva kliješta
  • Neostik ljepilo za drvo
  • Aplikator
  • Elastična vrpca ili stolarska stega
  • Bušilica
  • Svrdlo s 1/4 inča
  • 1 1/2-inčni vijci

Zavrnite noge stola. Potražite vijke koji drže noge i ploču stola zajedno. Lakše ćete ih uočiti ako  stol okrenete; a možete jednostavno leći ispod stola i uštedjeti dodatan trud. Dobro zategnite svaki od vijaka podesivim kliještima i stol se više neće klimati. Zatim zalijepite noge stolice. Okrenite stolicu naopako na radnoj površini (ili čak na stolu) i pritisnite svaku nogu posebno kako biste pronašli labave spojeve između nogu i sjedala stolice. Kad pronađete labavi spoj, gurnite nogu u smjeru od sjedala, a zatim u rupu ubrizgajte Neostik ljepilo za drvo. Nakon što ste na ovaj način pobrinuli za sve spojeve nogu na stolici, omotajte elastičnu vrpcu oko sve četiri noge stolice kako bi se ljepilo lijepo stvrdnulo.

 

Ojačajte labave spojeve trim vijcima. Ako spojevi nogu na stolici nisu stabilni i jako su klimavi, učvrstite spojeve između nogu i sjedala stolice pomoću vijaka. Pomoću svrdla od 1/4 inča izbušite probnu rupu kroz vanjski dio noge i u nosač, a zatim zategnite 1/12-inčni vijkom. Trim vijci imaju glavice male poput završnih čavala. Kada potopite glavu vijka ispod drvene površine, vijak je gotovo nevidljiv.

Lijepljenje furnira koji se odlijepio

Većina namještaja nije izrađena od masivnog drveta. Namještaj je uglavnom izrađen od finog furnira od tvrdog drveta lijepljenog na jeftiniji osnovni materijal. Vremenom se površinski furnir može odlijepiti od podloge, posebno na rubovima. Popravite ga ponovnim lijepljenjem furnira na podlogu.

Potrebno:

Prvo odignite furnir koji se odlijepio. Pažljivo ga podignite prstom tako da je dovoljno udaljen od podloge i da možete ljepilo rasporediti na podlogu ispod njega. Odlijepljeni furnir zadignite pomoću ključa ili noža za maslac i zataknite ga za dio furnira koji je još učvršćen. Pomoću dugog ravnog alata ili pomagala poput drvenog štapića za sladoled nanesite Neostik ljepilo za drvo na površinu na koju je pričvršćen furnir. Također možete upotrijebiti kist ili špricu. Ne zaboravite nanijeti ljepilo na cijelu površinu odvojenog furnira. Zatim uklonite potporu i pritisnite furnir nazad na površinu. Višak ljepila uklonite vlažnom spužvom, a zatim zalijepljeni furnir osušite krpom. Pritisnite furnir na podlogu i učvrstite ga izolacijskom trakom. Za dodatnu čvrstoću držite traku oko ruba ormarića ili stola i rastegnite je prije lijepljenja. Ostavite traku preko noći dok se ljepilo potpuno ne osuši.

 

Popravak ladica koje zapinju

Ladice koje zapinju pri otvaranju i zatvaranju obično se mogu popraviti pričvršćivanjem njihovih labavih metalnih okova ili nanošenjem voska za podmazivanje ladica (ladice s drvenim vodilicama).

Potrebno:

Započnite zatezanjem vodilica. Izvucite ladicu koju teže izvlačite i testirajte njezinu stabilnost povlačenjem vodilica. Ako ustanovite, da je vodilica labava, zategnite vijke odvijačem na prednjoj i stražnjoj strani ladice i ladica će biti kao nova. Zatim pomoću odvijača zategnite vijke koji spajaju prednju stranu ladice sa bočnim stranama. Ako su vijci istrošeni i više ne drže, uklonite ih i zamijenite novima. Ako je ladica i dalje klimava, uklonite vijke, odvojite spoj, nanesite Neostik ljepilo za drvo i ponovno pritegnite vijke. Prije upotrebe ladice pričekajte nekoliko sati da se ljepilo potpuno osuši. Da biste poboljšali izvlačenje ladica s drvenim vodilicama, nanesite vosak za svijeće ili pčelinji vosak duž vodilica s obje strane ladice.

 

Poravnajte vrata ormarića, koja se ne zatvaraju

Vrata ormarića, koja su se objesila i ne zatvaraju se pravilno, obično su rezultat savijenih ili oštećenih šarki ili olabavljenih vijaka.

Potrebno:

Da biste popravili vrata ormarića koja vise, najprije uklonite šarke s ormarića. To ćete postići tako da odvrnete šarke s vrata, uklonite vrata, a zatim uklonite šarke iz ormara. Provjerite jesu li šarke savijene i zamijenite ih novim. Rupice koje su eventualno nastale tijekom popravka zapunite epoksidnim kitom. Umijesite malu količinu epoksidnog kita Neostik EPOXY s učvršćivačem i pritiskom ga utisnite u rupice na šarkama vrata i okvira ormarića. Ostavite da se kit potpuno stvrdne (približno 15 minuta).

 

Kad se kit potpuno stvrdne, vratite šarke na vrata. Poravnajte šarke na vratima i olovkom označite položaje rupa. Izbušite probnu rupu na svakom označenom mjestu svrdlom od 1/8 inča, a zatim privijte šarke na vratima. Na kraju postavite vrata natrag na ormarić. Držite jedna vrata na ormariću i poravnajte ih libelom. Označite rupe za vijke na šarkama, uklonite vrata i izbušite pilot rupu na svakoj oznaci na ormariću. Vratite vrata i zavrnite šarke natrag na ormarić. Ponovite isti postupak s ostalim vratima, ostavljajući šest-milimetarski razmak između vrata.

 

Dvokomponentni epoksidni proizvodi Neostik (ljepila i kitovi) mogu se koristiti za popunjavanje rupica za vijke, kao i za popunjavanje velikih rupa ili furnira koji nedostaje na komadima namještaja koji ćemo obojiti.