Kako popraviti napukle ili okrhnute pločice

Listopad 2021 – Keramika, vapnenac, porculan i drugi materijali od kojih se izrađuju pločice obično se upotrebljavaju kao podne obloge, radne ploče, tuš kabine ili umivaonici. Iako su pločice čvrste i dugog vijeka trajanja, prije ili kasnije na pojedinim mjestima pronaći ćete pločice koje su napuknute ili malo okrhnute. Zamjena oštećenih pločica može biti skup ili pak dugotrajan projekt, ponekad čak i oboje. Srećom, postoje cjenovno prihvatljive opcije za popravak pločica na način da izgledaju kao nove.

Najprije površinu napuknute ili okrhnute pločice temeljito očistite blagim sapunom i toplom vodom. Pri tom postupku izbjegavajte agresivne kemikalije, jer se mogu upiti u porozne dijelove napuknutih pločica i spriječiti učinkovito lijepljenje i popravak oštećenih pločica. Očistite pločice četkom s mekim čekinjama i unaprijed pripremljenom smjesom za čišćenje. Čistite oštećenu pločicu sve dok potpuno ne uklonite ostatke prljavštine i masnoće. Zatim isperite smjesu za čišćenje s površine pločice svježom toplom vodom. Pričekajte da se pločica potpuno osuši. Postupak možete ubrzati sušilom za kosu: kada vidite da je pločica suha, pustite da toplina i dalje prožima područje na kojem ćete popravljati površinu pločice još najmanje 15 minuta.

 

Malu količinu temeljnog premaza, koji je dostupan u malim pakiranjima u trgovinama za kućnu radinost, tankim kistom ili pamučnim štapićem nanesite neposredno na okrhnutu ili oštećenu površinu pločice. Pazite da pokrijete samo odlomljenu ili oštećenu površinu. Izbjegavajte nanošenje na preostalu površinu pločice jer to može uzrokovati promjenu boje ili sjajna, koji će se isticati među ostalim pločicama i ukazivati na to da je pločica popravljana.

 

Pustite da se temeljni premaz suši oko dva sata, potom pripremite smjesu čistog vodootpornog epoksida Neostik EPOXY KIT. Epoksidna masa Neostik EPOXY KIT prikladna je za lijepljenje, saniranje i zatvaranje pukotina u keramičkim pločicama, kao i u cijevima. Koristimo ju i za brze popravke cjevovoda, radijatora, spremnika, čak i za popravke pod vodom poput akvarija ili bazena, te za učvršćivanje vijaka. Neostik EPOXY KIT dobro učvršćuje materijale čak i na vlažnim površinama i pod vodom. Stvrdnuti sloj otporan je na slatku i slanu vodu, ulje i razna otapala. Lijepi metal, drvo, kamen, mramor, porculan, poliester i beton, ali nije prikladan za lijepljenje elastičnih materijala, PE, PP, teflona i silikona.

 

Izmiješani epoksidni kit utisnite prstima u poru ili fugu s obzirom na okrhnuti dio pločice, u količini koja u potpunosti ispunjava puknutu površinu. Kit je potpuno stvrdnut u 15 minuta, nakon tog možete u potpunosti opteretiti popravljenu pločicu.