Moderna dekoracija prostora u vrlo kratkom vremenu

Veljača 2021. – Polako se opraštamo od zime i nestrpljivo iščekujemo proljeće. Zato što smo zbog pandemije i dalje uglavnom “vezani” uz svoj dom, tu i tamo smo u iskušenju da ga malo promijenimo i obogatimo. To možemo učiniti i sami uz manje financijsko ulaganje. Predlažemo da zidove ili strop u svojoj kući ili stanu, ukrasite ukrasnim elementima od stiropora, čije je postavljanje vrlo jednostavno.

Stiropor se pokazao kao materijal široke primjene. Prva pomisao uz stiropor je primjena pri izolaciji i kod zaštite paketa, odnosno u transportu. Zato što je lagan, primjeren je za izvođenje različitih zidnih obloga, koje ne zahtijevaju mehaničko sidrenje da bi se pričvrstile na zid.

3D zidni paneli

3D zidni paneli omogućuju pokrivanje velikih zidnih površina i potpuno mijenjaju cjelokupan izgled prostora. Mogu se ugraditi u dnevnu sobu, hodnik, ili dječju sobu, a prikladni su i za poslovne prostore, hotele, restorane itd. Ukratko, 3D zidni paneli svestrani su i trenutno vrlo popularni. Prostoru daju potpuno jedinstven izgled. Jednom postavljene na zid, možete ih obojiti omiljenom bojom. Uz estetsku vrijednost, 3D zidni paneli pružaju i zvučnu i toplinsku izolaciju, tako ćete njihovim postavljanjem “ubiti dvije muhe jednim udarcem”.

 

Stropni vijenci i rozete

Stropne dekoracije u obliku vijenca ili prstena postaju sve popularnije i kod nas.

 

Zidni i stropni ukrasni profili

Ravne linije ukrasnih profila omogućuju različite mogućnosti primjene. Najčešće se koriste kao završne ukrasne letvice između stropa i zida. Manje zidne i stropne ukrasne profile koristimo u manjim prostorijama dok ćemo za dekoraciju većih prostorija bez problema upotrijebiti veće profile.

 

Izrezani oblici

Posebni oblici, prije svega iz svijeta prirode i geometrijski uzorci, postaju trodimenzionalna zidna umjetnost. Posebno se elegantno ističu na zidu, obojeni kontrastnom bojom.

 

Ako želite pričvrstiti ukrasne elemente od stiropora na zid ili strop, ljepilo kojim ćete ih lijepiti mora imati optimalnu nosivost pri mrtvom opterećenju. Pored lijepljenja različitih elemenata najvećom snagom, kako bi udovoljilo estetskim zahtjevima takvih projekata uređenja prostora, ljepilo naravno mora biti i nevidljivo golim okom. Najbolje ljepilo za određeno pričvršćivanje uvelike će ovisiti o težini, veličini i svojstvima površine elemenata koji se lijepe.

Neostik MONTAŽNO LJEPILO ZA STIROPOR namijenjeno je brzoj montaži elemenata stiropora na upojne podloge. Dobro prianja i ne puže na vertikalnim fugama. Može se bojite u željenu nijansu, ne uzrokuje koroziju i ne ostavlja mrlje nakon ugradnje te je otporno ne starenje. Upotrebljavamo ga za pričvršćivanje, fiksiranje i lijepljenje dekorativnih elemenata od stiropora, EPS i XPS na većinu upojnih građevinskih materijala. Proizvod je namijenjen isključivo za upotrebu u unutarnji prostorima.

 

Površine koje lijepimo moraju biti čiste, suhe i bez mrlja od ulja. Prilikom aplikacije koristimo pištolj za kartuše. Prije istiskivanja, na kartušu se montira plastični nastavak, koji se može odrezati prema željenoj širini nanošenja ljepila. Prije upotrebe preporučujemo ispitivanje prianjanja na površinu. Prilikom lijepljenja ljepilo nanosimo u vodoravnim linijama (razmak 10–20 cm) ili točkicama.

Prianjanje na visoko upojne površine može se poboljšati temeljnim premazom (1 dio ljepila + 2 dijela vode). Da bi se postiglo dobro prianjanje, preporučujemo da sloj ljepila između površina ne bude tanji od 2-3 mm. Zbog izuzetne snage lijepljenja, u većini slučajeva nije potrebno dodatno učvršćivanje.

 

Ljepilo počinje otvrdnjavati nakon približno 5 minuta, a potpuno se stvrdnjava za 1-5 dana, ovisno o temperaturi, vlažnosti i debljini brtvenog spoja. Ako nismo potrošili svo brtvilo iz kartuše, ​​plastični nastavak na vrhu otvora moramo zatvoriti brtvenom trakom ili drugim prikladnim sredstvom. Neotvrdnuto ljepilo može se očistiti vodom, a već stvrdnuta masa može se ukloniti samo mehanički.

Površina ljepila može se bojiti većinom premaza na bazi vode, kao i dvokomponentnim premaznim sustavima. Preporučujemo da svoju novu dekoraciju obojite kad se površina potpuno stvrdne, jer u suprotnom mogu nastati pukotine. Preporučujemo preliminarni test na manjoj površini.

Naravno, dekoriranje zidova i stropova ukrasnim elementima od stiropora moguće je i prilikom obnove stana. Stan renoviran na takav način dobiva posebnu estetsku i elegantnu dodanu vrijednost.